Κεράσια : Οφέλη για την υγεία μας.

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κεράσια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Έχουν συσχετιστεί με την υγεία της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής, την υποβοήθηση του ύπνου και την ανακούφιση από τους πόνους και ειδικότερα των μυών.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών κερασιών και των ξινών κερασιών (βύσσινα).

Ας γνωρίσουμε τις βασικές τους ιδιότητες που έχουν ως προς την υγεία μας.

 • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  Τα κεράσια και τα βύσσινα, έχουν βρεθεί ότι διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ανθοκυανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα κεράσια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και οι μυϊκοί πόνοι.
 • Ανακούφιση από τον πόνο και αποκατάσταση μυών
  Τα κεράσια και ειδικά τα βύσσινα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν φυσικές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου. Η κατανάλωση χυμού κερασιού ή βύσσινου πριν και μετά από έντονη άσκηση ή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη και στην μείωση του μυϊκού πόνου.
 • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου
  Τα κεράσια είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Πίνοντας χυμό ή καταναλώνοντας κεράσια πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.
 • Καρδιαγγειακή υγεία
  Τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα κεράσια συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η τακτική κατανάλωση κερασιών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιωμένο προφίλ λιπιδίων. Οι ανθοκυανίνες στα κεράσια βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, προάγοντας την υγεία της καρδιάς.
 • Αντικαρκινικές ιδιότητες
  Τα κεράσια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κεράσια έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
 • Διαχείριση βάρους και μεταβολισμός
  Τα κεράσια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ένα σνακ που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Η περιεκτικότητα σε ίνες βοηθά στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας και μπορεί να συμβάλει στην καλή πέψη. Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες στα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.
 • Υγεία του εγκεφάλου
  Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κερασιών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης, στη μείωση της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία και στην προστασία από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

πηγές:

www.healthline.com

www.diaitologos-iatros.com

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2024-05-24T12:59:33+03:00May 24th, 2024|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top