Η ψυχολογία μέσα από τα χρώματα

Η-ψυχολογία μέσα από τα χρώματα

Η ψυχολογία του χρώματος βασίζεται στις συναισθηματικές και στις σωματικές επιδράσεις που δημιουργούν τα χρώματα στους ανθρώπους. Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας, στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, στην προσαρμογή μας σε ένα περιβάλλον .

Τα χρώματα που επιλέγουμε μπορεί να έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο στο σπίτι ή το γραφείο μας, μπορεί να μας προσελκύουν συγκεκριμένα χρώματα για διάφορους λόγους όπως επίσης υπάρχουν κάποια στερεότυπα σχετικά με μεμονωμένα χρώματα. Τα χρώματα μπορούν να ενθαρρύνουν μια πληθώρα συναισθημάτων μας όπως είναι η ηρεμία, του άγχος και ακόμη διατροφικής μας συμπεριφοράς.

Ας δούμε την ψυχολογική ανάλυση των χρωμάτων και ποιά μας επηρεάζουνε θετικά ή αρνητικά.

Τα ψυχρά χρώματα δημιουργούνε ήρεμα και αρμονικά συναισθήματα ωστόσω όμως μπορούν να προκαλέσουν θλίψη και καταθλιπτικές σκέψεις.

Μπλε: Προκαλεί ηρεμία και γαλήνη αλλά σε έναν πιο απαλό τόνο, μπορεί να θεωρηθεί ένα ψυχρό χρώμα προκαλώντας την αδιαφορία, ενώ συνδέεται συχνά με την παραίτηση και τη μοναξιά.

Πράσινο: Ένα αρμονικό χρώμα, το πράσινο ενθαρρύνει μια χαλαρωτική, άνετη στάση, γεμάτη ελπίδα και επούλωση. Όταν συνδυάζεται με την επιτυχία, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση απληστίας ή ζήλιας.

Μωβ: συνδέεται με τον πλούτο και το κύρος.

Κόκκινο: συνδεδεμένο με το ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό, αυτό το χρώμα αποπνέει δύναμη και φιλοδοξία. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αίσθησης του κινδύνου, της εξέγερσης και της βίας.

Πορτοκαλί: συχνά θεωρείται ως ένα έντονο χρώμα, το πορτοκαλί λαμβάνεται επίσης ως ένα ενθουσιώδες και χαρούμενο χρώμα. Πιστεύεται ότι λειτουργεί ως ένα πρότυπο φροντίδας και ζεστασιάς, ενώ μπορεί επίσης να αντιστοιχεί σε επιθετικότητα και κυριαρχία.

Κίτρινο: Γνωστό ως το χρώμα της ευτυχίας, αυτό το παραδοσιακά χαρούμενο χρώμα ξυπνά τη φιλία και τη φαντασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άλλη πλευρά του κίτρινου χρώματος, αφού χρησιμοποιείται για να επιδείξει την προσοχή, τον κίνδυνο ή ακόμη και τη γήρανση.

Λευκό: Αναδεικνύοντας την αγνότητα και την αθωότητα, αυτό το χρώμα συνδέεται παγκοσμίως με την καθαριότητα. Ωστόσο, είναι επίσης ένα «σκληρό» χρώμα, που συμβολίζει τη στειρότητα και που σε κάποιες κουλτούρες συνδέεται ακόμα και με το θάνατο.

Γκρι: ο αρχηγός της ουδετερότητας, αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει το συμβιβασμό και προσδίδει μια αίσθηση γαλήνης. Ωστόσο, μερικές φορές συνδέεται με τη θλίψη ή τη μελαγχολία.

Καφέ: Γνωστό ως το χρώμα της «φύσης», το καφέ συνδέεται με την άνεση και τη ζεστασιά. Ωστόσο, επειδή θεωρείται ένα κάπως «μουντό» χρώμα, μπορεί επίσης να διεγείρει έναν μελαγχολικό τόνο.

Μαύρο: Απο τη μια πλευρά  θεωρείται εκλεπτυσμένο και μυστηριώδες και από την άλλη το χρώμα του πένθους.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-16T23:27:02+03:00April 26th, 2020|ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top