Επικοινωνία με το έφηβο παιδί μας !

Επικοινωνία με το έφηβο παιδί μας !

Εφηβεία, όλοι την περάσαμε και τώρα καλούμαστε να δεχτούμε την εφηβεία των δικών μας παιδιών. Σίγουρα θα νιώσουμε περίεργα, σαν να χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Θα ξεχάσουμε την δική μας εφηβεία και ίσως νιώσουμε και απογοήτευση κάποιες στιγμές. Αυτό όμως που θα πρέπει να καταλάβουμε και να προσέξουμε είναι η σωστή διαχείριση θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Τι είναι η εφηβεία;

Εφηβεία ονομάζεται το αναπτυξιακό στάδιο κατά το οποίο αναπτύσσονται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου. Η εφηβεία είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται με ραγδαίες αλλαγές (σωματικές, ψυχολογικές). Ξεκινά βαθμιαία στην ηλικία των δέκα με δώδεκα ετών στα κορίτσια, ενώ στα αγόρια ξεκινά στην ηλικία των δώδεκα με δεκατεσσάρων. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι υπάρχουν διακυμάνσεις όχι μόνο στην ηλικία έναρξης της εφηβείας αλλά και στην ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν οι μεταβολές από παιδί σε παιδί.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές οι οποίες ξεκινούν μερικά χρόνια πριν η εφηβεία γίνει εμφανής. Για αυτό τα παιδιά – έφηβοι μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα στη συμπεριφορά και  στηςν ψυχολογικής κατάστασης πολύ πριν μπουν πραγματικά στην εφηβεία.

Ως γονείς οφείλουμε για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με το έφηβο παιδί μας πλέον  να το γνωρίσουμε ξανά από την αρχή!!!

Είναι πολύ ουσιαστικό σαν γονείς να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα, το οποίο θα ευνοεί την επικοινωνία μας με τον έφηβο, ώστε να   νιώθει άνεση κι εμπιστοσύνη να συζητά μαζί μας οποιαδήποτε θέματα.

Αν ο το έφηβο πλέον παιδί μας δεν θέλει να μας μιλήσει, μπορούμε να  κάνουμε κάτι ευχάριστο μαζί του. Να πάμε μια βόλτα ,να παίξουμε, να δούμε μια ταινία, να αναπολήσουμε όμορφες στιγμές, να ζητήσουμε να κάνουμε κάποια δουλειά του σπιτιού μαζί. Σε τέτοιες περιστάσεις οι έφηβοι έχουν πολλές φορές την τάση να ανοίγονται, το σημαντικό είναι ότι όταν μοιραζόμαστε κάτι με το παιδί μας θα πρέπει να αποφεύγουμε να το συζητάμε με σε άλλους. Όταν το παιδί μας καταλάβει ότι αυτό θα μείνει μεταξύ μας , θα έχει μεγαλύτερη ευκολία να μας μιλάει για το τι νιώθει, τις ανησυχίες, τους και τους προβληματισμούς του.

Σημαντικό επίσης είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τις αντοχές να ανεχόμαστε την τάση των εφήβων μας να μας προσπερνούν, χωρίς να το εκλαμβάνουμε ως προσωπική αποτυχία, θα πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται προστασία από τα πάντα και να περάσουμε προοδευτικά σε μια πιο ισότιμη σχέση ενήλικου προς ενήλικο.

Στην προσπάθεια μας για επικοινωνία θα υπάρξουν  φυσικά και πολλά εμπόδια και  ως γονείς σίγουρα θα  κάνουμε συχνά λάθη που μας φέρουν σε σύγκρουση μαζί τους αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Ας δώσουμε όλη μας την αγάπη και την ύπαρξη μας σε αυτή την όμορφη ηλικία των παιδιών μας την ” ΕΦΗΒΕΙΑ” και να είστε σίγουροι ότι θα βγει το καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον. Ευτυχισμένοι και χορτασμένοι συναισθηματικά νέοι……..

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-12-28T11:41:41+02:00November 22nd, 2021|Epilogi2, ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top