Ιλαρά: Τι πρέπει να προσέξουμε? Πόσο μεταδοτική είναι?

επιδημία ιλαρας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κινητοποιήθηκαν άμεσα, για την ενημέρωση του πληθυσμού για την ιλαρά όσο και με συστάσεις για τον εμβολιασμό των ατόμων που παρουσιάζουν ελλιπή θωράκιση ή παντελή ανοσία έναντι της ιλαράς.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε οδηγίες για τον εμβολιασμό ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, αλλά και κατευθυντήριες οδηγίες για την εν γένει θωράκιση του πληθυσμού έναντι της νόσου.

Να σημειωθεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, με περισσότερα από 30.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε 40 (από 53) χώρες. Τα 2 στα 5 περιστατικά αφορούν παιδιά κάτω των 4 ετών και το 1 στα 5, ενήλικες άνω των 20 ετών.

Τι είναι η Ιλαρά?

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.

Κλινικές εκδηλώσεις
Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής (1,2,3,4,5,6,7,8).

Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.

Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

Αν παρουσιάζει το παιδί σας ή εσείς συμπτώματα επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

πηγές θέματος: https://www.newsit.gr  & https://eody.gov.gr/disease/ilara/

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2024-02-13T11:38:55+02:00February 13th, 2024|ΠΑΙΔΙ, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top