Τρόποι προφύλαξης των παιδιών από τις ιώσεις και ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.

Τρόποι προφύλαξης των παιδιών από τις ιώσεις και ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.

Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα βρίσκονται ακόμα σε έξαρση  και την Δευτέρα ξεκινάνε τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πως θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας έστω και λίγο από τις ιώσεις?

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής αποτελούν ίσως τον αποτελεσματικότερο τρόπο προφύλαξης από τις ιώσεις, όχι μόνο για τα  παιδιά αλλά  και για τους ενήλικες.

  1. Αερισμός κλειστών χώρων: Οι κλειστοί χώροι είναι απαραίτητο να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά.
  2. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: οι ιώσεις είναι εύκολο να μεταδοθούν μέσω των χεριών τους, μιας και ακουμπούν πολύ συχνά το πρόσωπό τους. Θα πρέπει να τους μάθετε να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην υγιεινή των χεριών πριν και μετά από κάθε γεύμα, μετά το παιχνίδι, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το φύσημα της μύτης και κατά την επιστροφή από οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα.
  3. Κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το φτέρνισμα ή το βήξιμο.
  4. Καθαρισμός επιφανειών: Ορισμένοι ιοί μπορούν να επιβιώσουν πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες από λίγες ώρες έως και μέρες. Καθαρίστε τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα απολυμαντικό καθαριστικό.
  5.  Η αποφυγή επίσκεψης χώρων με πολύ κόσμο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση των ιώσεων. Καλό είναι όταν τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης να παραμένουν στο σπίτι, καθώς είναι πολύ εύκολο να το μεταδώσουν.
  6. Η επιστροφή στο σχολείο θα πρέπει να γίνεται αφού περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό και μόνο αν το παιδί δε νιώθει καταβεβλημένο.
  7. Αποφυγή ανταλλαγής προσωπικών αντικειμένων.

Τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού των παιδιών.

Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στα παιδιά είναι να μάθουν να  ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, τον ύπνο και στις αθλητικές δραστηριότητές τους.

Η υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας καλής διατροφικής βάσης, που θα ακολουθήσει το παιδί και στη μετέπειτα ζωή του. Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού με:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Άπαχο κόκκινο κρέας
  • Φρέσκα ψάρια
  • Πουλερικά (βιολογικά κατά προτίμηση)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τροφές με ακόρεστα λιπαρά
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Επίσης η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των παιδιών μας. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, που είναι καλό να εντάξετε στη διατροφή του παιδιού, είναι:

  • καρότο, σπανάκι, αυγό, γάλα, συκώτι, τυρί, μπρόκολό.

Το νερό επίσης είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και φυσικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού στα παιδιά.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2023-01-05T13:33:51+02:00January 5th, 2023|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top