Κατάθλιψη! Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

κατάθλιψη

Πως μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει αλλά και να αλλάξει , το σώμα μας, τα συναισθήματα μας,τη διάθεση μας , τη σκέψη μας  ακόμα και τον τρόπο που χειριζόμαστε τις καθημερινές μας δραστηριότητες από τα απλά όπως το φαγητό εώς και την εργασία μας.

Μερικά από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να γίνουν αντιληπτά εύκολα και θα πρέπει να σας ανυσυχήσουνε είναι:

Προβλήματα ύπνου

Τα προβλήματα ύπνου όπως η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς ή ο ανήσυχος ύπνος είναι συχνά συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα.

Πόνος στο στήθος

Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα προβλήματος της καρδιάς, των πνευμόνων, ή και του στομάχου. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αυτή η ψυχική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.

Κόπωση και εξάντληση

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι σε σημείο που δεν έχετε ενέργεια για τις καθημερινές σας εργασίες (ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε πολύ), αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν ανεξήγητη κόπωση.

Μυϊκοί πόνοι

Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά.

Πεπτικά προβλήματα

Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένοι και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονους, ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.

Πονοκέφαλοι

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά πονοκεφάλους.

Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος

Δεν είναι παράξενο εάν μειωθεί ή αυξηθεί η όρεξή τους, όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους και, με την απώλεια βάρους, αντίστοιχη έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο ισχυρή.

Σεξουαλικά προβλήματα

Ένα άτομο με καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αλκοόλ και άλλες ουσίες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική τους ορμή και διάθεση.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-17T00:00:16+03:00April 26th, 2020|ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top