Δυστυχώς στις μέρες μας είναι πολλές οι οικογένειες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την απώλεια της εργασίας τους. Έστω και ένας γονέας να μείνει άνεργος θα βιώσει όλη η οικογένεια μια κατάσταση κρίσης η οποία ανατρέπει τα δεδομένα και πυροδοτεί φόβο και ανασφάλεια, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες της οικογένειας απότομα και να υπάρχει έντονο στρες στο σπίτι.
Όταν ένας γονέας χάνει την εργασία του επωμίζεται οικονομικές συνέπειες και βιώνει ένα πλήθος αρνητικών συναισθημάτων. Αισθάνεται ανασφάλεια, άγχος, σύγχυση, αγωνία για το πώς θα καταφέρει να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και πώς θα προσφέρει αυτά που μέχρι πρότινος προσέφερε στην οικογένειά του. Είναι φυσιολογικό το διάστημα αυτό να ενισχύεται προσωρινά μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και να πιστεύει ότι όλα τα κάνει λάθος.
Λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης, είναι αρκετά συχνή η εκδήλωση συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας. Τα παιδιά ενδεχομένως να απομονώνονται, να βιώνουν άγχος, κατάθλιψη, ή να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Επίσης μέχρι και τα σημερινά δεδομένα δείχνουνε ότι η σχολική τους επίδοση και τα ακαδημαϊκά τους κίνητρα μειώνονται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά οι γονείς ίσως χρειαστεί να διακόψουν παροχές όπως την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν λιγότερες ευκαιρίες και μέσα για την πραγματοποίηση των στόχων τους και επίσης να μειωθούν και οι επιθυμίες τους πέραν του σχολείου όπως το να κάνουν επιπλέον αγορές, να βγούνε για φαγητό κλπ.
Για τους λόγους αυτούς αλλά και για να υπάρχει αρμονία στην συγκατοίκηση της οικογένειας και να αποτρέψουμε τις γκρίνιες θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουνε στα παιδιά τους για το πρόβλημα και να συζητήσουνε μαζί τους όλα τα ενδεχόμενα. Εδώ είναι πολύ σημαντικό οι γονείς με βάση την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών να χρησιμοποιήσουνε τον σωστό τρόπο και τον πιό ομαλό για την κατανόηση του προβλήματος . Αφήστε τα παιδιά να σας εκφράσουν και τα δικά τους συναισθήματα και τις δικές τους σκέψεις ή απορίες σχετικά με το θέμα και να μπορέσετε να διαχειριστείτε όλη μαζί τα πράγματα.
Με το να σας εκφράσουνε τα παιδιά τα δικά τους συναισθηματία και σκέψεις θα τα βοηθήσει καλύτερα να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις φοβίες που μπορεί να αισθανθούνε. Αφήστε τα να κλάψουνε και να φωνάξουνε εάν αυτό νιώσουνε μην τα μαλώσετε απλά να καταλάβετε ότι έτσι εξωτερικεύουνε αυτό που νιώθουνε.
Και να μην ξεχνάτε ότι όταν τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν με θάρρος και ψυχραιμία δύσκολες καταστάσεις, αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, σιγουριά, και εμπιστοσύνη. Μακροπρόθεσμα, και τα ίδια θα είναι ικανά να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά αντίξοες συνθήκες ή δυσκολίες που θα τους παρουσιαστούν στην ζωή τους.
Το σημαντικότερο είναι κατά την διάρκεια που κάποιος γονιός θα είναι άνεργος να ζήσει τις στιγμές με την οικογένεια του όσο όμορφα μπορεί όσο το οικονομικό είναι σημαντικό εξίσου σημαντική είναι η αγάπη και η φροντίδα!!!
Leave A Comment