Αντιμετωπίστε την βρεφική νινίδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή αλλιώς νινίδα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη. Εμφανίζεται, συνήθως, όταν το μωράκι είναι περίπου 2 εβδομάδων και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον 6ο μήνα. 

Η νινίδα μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά μέρη του σώματος, αλλά κυρίως παρουσιάζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια, πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό και στην περιοχή της πάνας. Μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής ξηροδερμία που μοιάζει με πιτυρίδα ή πιο έντονη με σκληρά κίτρινα ή καφέ λέπια σαν κρούστα. 

Η εμφάνιση της νινίδας σχετίζεται με την αυξημένη παραγωγή λίπους των σμηγματογόνων αδένων και με τα υψηλά επίπεδα κάποιων ορμονών που έχουν προσληφθεί από τον οργανισμό της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για αλλεργία. 

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Για να βοηθήσετε το μωράκι σας να απαλλαγεί από τη νινίδα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 

  1. Χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό βρεφικό λάδι που  θα βρείτε στο εμπόριο ή ακόμα και ελαιόλαδο, με το οποίο αλείψτε το κεφαλάκι του μωρού. Αφήστε το να μείνει λίγες ώρες και μετά λούστε το μωράκι σας πολύ απαλά. Χτενίστε το κεφαλάκι του με μια παιδική βούρτσα, για να απομακρύνετε ό,τι έχει αποκολληθεί. Σε καμία περίπτωση, μην ξύσετε με τα νύχια σας το κεφάλι του μωρού, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης. 
  2. Αν η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα επιμένει μετά τους 6 – 7 μήνες και αν το μωρό εμφανίζει και κοκκινίλες στο δέρμα του, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε την/τον παιδίατρο σας. 

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-10T18:53:24+03:00April 24th, 2020|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top