Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ.  ζάχαρη
  • 15 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 120 ml γάλα, πλήρες ή εβαπορέ χλιαρό
  • 4 αυγά μικρά ή 3 μεγάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλυτζάνι αποξηραμένα φρούτα ή γλασέ φρούτα  ( εάν σας αρέσουνε)
  • 4 αυγά επιπλέον για το γλάσσο και την επικάλυψη
  • 500 γρ. άχνη ζάχαρη και χυμό λεμονιού
  • μισό φλυτζάνι ρόδια

Διαδικασία:

Βάζουμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε μέσα μπλέντερ μας  τη μισή ποσότητα της ζάχαρης μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα πού έχουμε στο μπλέντερ μας,  την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα με την ενεργοποιημένη μαγιά και χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 7-8 λεπτά εάν δεν έχουμε δυνατό μίξερ ή ειδικό εργαλείο θα χρειαστεί να ζυμώσουμε και με το χέρι.

Όταν η  ζύμη μας θα είναι έτοιμη τότε  προσθέτουμε το βούτυρο μας αφού το έχουμε κόψει πρώρα σε μικρά κομματάκια και στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι. Εδώ εάν θέλετε προσθέτετε πριν το τελευταίο χτύπημα τα φρούτα σας και μετά σκεπάζεται με τη μεμβράνη.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 ½ ώρα.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο περνάμε με ένα κρόκο την επιφάνεια του τσουρεκιού μας απαλά και ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.

Για το γλασσό μας χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα 4 ασπράδια μαζί με το χυμό λεμονιού με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν (μαρέγκα) και στη συνέχεια ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη σιγά σιγά.  Απλώνουνε απαλά σε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού μας και μπορούμε να διακοσμήσουμε με τα σποράκια από το ρόδι σχηματίζοντας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 2022.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-12-28T11:39:13+02:00December 28th, 2021|ΣΥΝΤΑΓΕΣ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top