Βιταμίνη C για γερό ανοσοποιητικό!!!

Βιταμίνη C για γερό ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι κρυολογημάτων και λοιμώξεων.

Ειδικά την περίοδο αυτή πού είναι σε έξαρση η πανδημία Covid-19 αλλά σιγά σιγά θα μπει στο προσκήνιο και η εποχιακή γρίπη θα πρέπει να γίνετε συστηματικά η πρόσληψη της μέσω της διατροφής.

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που βρίσκεται σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά.

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η έλλειψή της συνδέεται με την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε βάθος χρόνου, όπως λοιμώξεις, συχνοί μώλωπες, κακή επούλωση πληγών ακόμα και αναιμία.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύει βιταμίνη C και για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό να καταναλώνεται τακτικά

σε επαρκείς ποσότητες.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν την παράγει και δεν την αποθηκεύει, χρειαζόμαστε πρόσληψη βιταμίνης C

σε καθημερινή βάση με την συνιστώμενη ποσότητα να ορίζεται στα 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.

Το σημαντικό είναι ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα υπάρχουν πληθώρα φρούτων και λαχανικών από τα οποία μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη C.  Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά:  

  • Εσπεριδοειδή : Τα εσπεριδοειδή διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και η ποικιλία τους είναι μεγάληΓκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, λάιμ. 
  • Κόκκινες πιπεριέςΟι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) από ένα πορτοκάλι (45 mg), ενώ αποτελούν επίσης πλούσια πηγή β-καροτίνης. 
  • Κίτρινες πιπεριέςΔεν έχουν μόνο λίγες θερμίδες αλλά  περιέχουν 155mg βιταμίνης C η καθεμία. Ενδεικτικό είναι ότι 75 γραμμάρια κίτρινων πιπεριών χαρίζει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C. 
  • ΜπρόκολοΤο μπρόκολο με τόσες βιταμίνες και μέταλλα όπως, βιταμίνες A, C και E, καθώς και φυτικές ίνες και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίεςΕίναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στο γεύμα σας. 
  • ΣκόρδοΤο σκόρδο μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριώνενώ υπάρχουν και ορισμένα ασθενή στοιχεία ότι βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.
  • Πιπερόριζα  ή αλλιώς τζίντζερμε ενεργό συστατικό την τζιντζερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονωδών νοσημάτων και όχι μόνο. 
  • Σπανάκιείναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β καροτίνη που ενισχύουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να πολεμά λοιμώξεις. 
  • Μαϊντανόςείναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. 
  • Κατσαρό λάχανοτροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C 
  •  Ακτινίδια: Ένα μεσαίο ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτήενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 
  • Kκουνουπίδι: δεν προσφέρει στον οργανισμό μόνο πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνεςφυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Μόνο ένα φλιτζάνι κουνουπίδι χαρίζει απλόχερα περίπου 46mg από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη. 

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-26T23:51:34+02:00September 18th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top