Η βιταμίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι κρυολογημάτων και λοιμώξεων.
Ειδικά την περίοδο αυτή πού είναι σε έξαρση η πανδημία Covid-19 αλλά σιγά σιγά θα μπει στο προσκήνιο και η εποχιακή γρίπη θα πρέπει να γίνετε συστηματικά η πρόσληψη της μέσω της διατροφής.
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που βρίσκεται σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά.
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η έλλειψή της συνδέεται με την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε βάθος χρόνου, όπως λοιμώξεις, συχνοί μώλωπες, κακή επούλωση πληγών ακόμα και αναιμία.
Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύει βιταμίνη C και για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό να καταναλώνεται τακτικά
σε επαρκείς ποσότητες.
Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν την παράγει και δεν την αποθηκεύει, χρειαζόμαστε πρόσληψη βιταμίνης C
σε καθημερινή βάση με την συνιστώμενη ποσότητα να ορίζεται στα 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.
Το σημαντικό είναι ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα υπάρχουν πληθώρα φρούτων και λαχανικών από τα οποία μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη C. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά:
- Εσπεριδοειδή : Τα εσπεριδοειδή διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και η ποικιλία τους είναι μεγάλη: Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, λάιμ.
- Κόκκινες πιπεριές: Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) από ένα πορτοκάλι (45 mg), ενώ αποτελούν επίσης πλούσια πηγή β-καροτίνης.
- Κίτρινες πιπεριές: Δεν έχουν μόνο λίγες θερμίδες αλλά περιέχουν 155mg βιταμίνης C η καθεμία. Ενδεικτικό είναι ότι 75 γραμμάρια κίτρινων πιπεριών χαρίζει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C.
- Μπρόκολο: Το μπρόκολο με τόσες βιταμίνες και μέταλλα όπως, βιταμίνες A, C και E, καθώς και φυτικές ίνες και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στο γεύμα σας.
- Σκόρδο: Το σκόρδο μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ υπάρχουν και ορισμένα ασθενή στοιχεία ότι βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.
- Πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ, με ενεργό συστατικό την τζιντζερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονωδών νοσημάτων και όχι μόνο.
- Σπανάκι: είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β καροτίνη που ενισχύουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να πολεμά λοιμώξεις.
- Μαϊντανός: είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.
- Κατσαρό λάχανο, τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
- Ακτινίδια: Ένα μεσαίο ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Kκουνουπίδι: δεν προσφέρει στον οργανισμό μόνο πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Μόνο ένα φλιτζάνι κουνουπίδι χαρίζει απλόχερα περίπου 46mg από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.
Leave A Comment