Γαλοπούλα γεμιστή με ξερά φρούτα και κονιάκ!!!

Υλικά:

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 1/2-5 κιλά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 ml κονιάκ 300 γρ. κάστανα βρασμένα χοντροκομμένα
  • 200 γρ. βερίκοκα & δαμάσκηνα (αποξηραμένα)
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας ή 1 κύβο διαλυμένο σε 1/2 λίτρο νερό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Θα προτιμήσουμε φρέσκια γαλοπούλα αλλά εάν η γαλοπούλα που θα επιλέξετε  είναι κατεψυγμένη την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά από την προηγούμενη ημέρα.

  • Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη σκουπίζετε με χαρτί .
  • Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι.
  • Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο.
  • Ζεματάτε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
  • Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για να μην σας κολλήσουνε.
  • Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια,τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και σοτάρετε 6’-7’ ακόμη. Σβήνετε με το κονιάκ και το ζωμό της κότας και βράζετε 25’-30’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα, το ζαμπόν, το τυρί και το μαϊντανό και γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά. Περιχύνετε με το βούτυρο λιωμένο τη γαλοπούλα και την ψήνετε 4 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσα κιλά είναι. Γαρνίρετε τη γαλοπούλα με λαχανικά σοταρισμένα.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-12-17T23:57:15+02:00December 17th, 2020|ΣΥΝΤΑΓΕΣ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top