Γεμιστά παραδοσιακά

Υλικά:

  • 6 μεγάλες ντομάτες ώριμες
  • 6 πιπεριές πράσινες
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 1 κολοκύθι μεγάλο
  • 14 κ.σ. ρύζι για γεμιστά
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 -1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ. Σούπας πελτέ
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο. Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας για σάλτσα. Την αλέθουμε στο μπλέντερ.

Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.

Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπλέντερ.

Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας αφαιρούμε την ψίχα της ελαφρώς.

Κρατάμε την ψίχα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού ( τρίβουμε)

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′. Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένη ντομάτας και 1 φλ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.

Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ανακατεύουμε την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.

Τέλος, με τη φρυγανιά πασπαλίζουμε τα γεμιστά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, περίπου  1 ώρα και 30΄.

Εάν θέλετε προσθέτετε στην άκρη του ταψιού σας και πατάτες.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-07-19T17:08:20+03:00July 19th, 2020|ΣΥΝΤΑΓΕΣ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top