Γιατί δεν πρέπει να ντροπιάζεις τα παιδιά μπροστά σε τρίτους;

Γιατί δεν πρέπει να ντροπιάζεις τα παιδιά μπροστά σε τρίτους;

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που θεωρούν πως το να ντροπιάσουν/προσβάλλουν/ μαλώσουνε δημόσια το παιδί τους θα τους βοηθήσει να το διαπαιδαγωγήσουν καλύτερα. Αποδεδειγμένα λοιπό αυτή η τακτική είναι λάθος.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να ντροπιάσετε το παιδί σας δημόσια και μόνο κακό θα του κάνετε γιατί τα συναισθήματα που θα ξυπνήσουνε μέσα του μόνο αρνητικά θα είναι.

Όταν μαλώνετε και κρίνετε δημόσια το παιδί σας,  ντροπιάζετε πρώτα από όλα τον εαυτό σας και βγάζετε τα  χειρότερά του χαρακτηριστικά στοιχεία. Ο σκοπός  είναι να συμπεριφέρεται καλύτερα το παιδί σας την ίδια στιγμή που ίσως άθελα σας κάνετε και εσείς το ίδιο. Φυσικά για να είμαστε ρεαλιστές και ποιος γονιός δεν το έχει κάνει και μετά φυσικά που θα ηρεμίσει να σκεφτεί; Μα είναι δυνατόν να αντέδρασα έτσι χειροτέρα από το παιδί μου; Τι θα είπε ο κόσμος που με έβλεπε;

Το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας. Δείχνετε την χειρότερη εικόνα του χαρακτήρα του παιδιού σας ενώ μπορεί απλά να είναι μια δύσκολη στιγμή. Όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν το παιδί τους στα καλύτερά του ήρεμο και ευγενικό αλλά δυστυχώς και τα παιδιά είναι άνθρωποι.

Τι θα είναι καλό να κάνετε σε περιπτώσεις που το παιδί αρχίσει να παρεκτρέπεται και όχι μόνο όταν είναι άλλοι μπροστά αλλά και όταν είστε μόνοι σας:

  • Σκύψτε και αγκαλιάστε το
  • Κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε του σε Αγαπώ
  • Μιλήστε του ήρεμα
  • Ρωτήστε το με όμορφο τρόπο τι είναι αυτό που τον ενόχλησε
  • Παρακινήστε το να κοιτάξει κάτι …  ” αχ αγάπη μου κοίτα αυτό το μπαλόνι¨
  • Μικρέ /μικρή μου τι θα έλεγες να ηρεμούσες και πιούμε ένα χυμό?

Βρείτε τρόπο μέσα από ηρεμία και όμορφα λόγια να κάνετε το παιδί να καταλάβει ότι αυτό που έκανε είναι λάθος αλλά εσείς είστε εκεί για να το βοηθήσετε να μην το μαλώσετε και να μην το προσβάλετε…..

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2022-02-10T09:14:28+02:00February 10th, 2022|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top