Διατροφή με αντιφλεγμονώδη δράση.

αντιφλεγμονωδης-διαιτα

Φυσικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα υπάρχουν και βοηθούν στο να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής. Εάν κάποιος έχει μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή, μπορεί αλλάζοντας τις διατροφικές του συνήθειες να δει άμεσα αποτελέσματα στο πρόβλημα του.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες είναι σημαντικές, πολλοί ειδικοί λένε ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν κάποιος για παράδειγμα πάσχει από  ρευματοειδής αρθρίτιδα εκτός από την φαρμακευτική του αγωγή αλλάξει και τις διατροφικές του συνήθειες θα βοηθηθεί πολύ περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εξάρσεων ή  να σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές:

  • Φρούτα και λαχανικά: Επιλέξτε ποικιλία και πολλά χρώματα. Έρευνες δείχνουν ότι τα πλούσια σε βιταμίνη Κ φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι και το λάχανο μειώνουν τη φλεγμονή, όπως και το μπρόκολο και το λάχανο.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως και άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη φλεγμονή.
  • Φασόλια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και με αντιοξειδωτικά και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
  • Ξηροί καρποί: Έχουν ένα υγιές είδος λίπους που βοηθά να σταματήσει η φλεγμονή. (Το ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι επίσης καλές πηγές.)
  • Ψάρι: Βάλτε το στο πιάτο σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες έχουν όλα άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές.
  • Βότανα και μπαχαρικά: Προσθέτουν αντιοξειδωτικά  και γεύση στο φαγητό σας.

Ποιες τροφές βοηθούν μια φλεγμονή να χειροτερέψει ή να αργήσει να ξεπεραστεί. Οτιδήποτε πολύ επεξεργασμένο, υπερβολικά λιπαρό ή εξαιρετικά γλυκό δεν είναι καλή επιλογή για κάποιον που έχει φλεγμονή.

  • Γλυκά, κέικ και μπισκότα και αναψυκτικά: Δεν περιέχουνε θρεπτικά συστατικά και είναι εύκολο να τα καταναλώσετε υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και υψηλή χοληστερόλη (όλα σχετίζονται με φλεγμονή).
  • Κόκκινο κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επεξεργασμένο (όπως τα χοτ ντογκ): Έχουν πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή εάν λαμβάνετε περισσότερες από μια μικρή ποσότητα κάθε μέρα.
  • Βούτυρο, πλήρες γάλα και τυρί: το πρόβλημα είναι τα κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα, τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Δεν θεωρούνται φλεγμονώδεις.
  • Τηγανητά φαγητά: Το μαγείρεμά τους σε φυτικό λάδι δεν τα κάνει υγιή.
  • Τρανς λιπαρά: Τα τρανς λιπαρά -μερικώς υδρογονωμένα έλαια, αυξάνουν την LDL χοληστερόλη, η οποία προκαλεί φλεγμονή. Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα για φαγητό, οπότε αποφύγετε.
  • Σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι: Τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη.

Υπάρχουν κίνδυνοι εάν κάποιος έχει χρόνια φλεγμονή;  Η φλεγμονή αν και προστατεύει τον οργανισμό μας από τοξίνες, μολύνσεις και τραυματισμούς, εάν είναι χρόνια μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως:

  1. Καρκίνος
  2. Καρδιακή ασθένεια
  3. Διαβήτης
  4. Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ
  5. Κατάθλιψη

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής με αλλαγές στη διατροφή σας, εντάσσοντας στην καθημερινότητα σας σωματική άσκηση και πάντα να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό.

πηγή πληροφοριών:https://www.webmd.com

www.diaitologos-iatros.com

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-11-23T11:52:43+02:00November 23rd, 2021|Δίαιτες, ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top