Ενεργειακά ποτά πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας;

Ενεργειακά ποτά πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας;

Τα ενεργειακά ποτά- ροφήματα  υποτίθεται ότι στοχεύουν στην τόνωση της ενέργειας, την εγρήγορση αλλά  και την συγκέντρωση του ατόμου που τα καταναλώνει.  Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να τα καταναλώσουν με αποτέλεσμα η ζήτηση τους συνεχώς να αυξάνετε.  Ωστόσο, οι επιστήμονες υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας.

Η κατανάλωση περίπου 1000ml ενεργειακού ποτού σχετίζεται με απότομες και επιβλαβείς αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία, οι οποίες υπολογίζονται πολύ μεγαλύτερες από ότι με αυτές που παρατηρούνται μόνο με την κατανάλωση καφεΐνης.

Στην αγορά κυκλοφορούνε πολλά είδη ενεργειακών ποτών και τα περισσότερα μπορεί κάποιος να τα βρει στα περίπτερα ή στα σούπερ μάρκετ.

Τα περισσότερα τέτοια ροφήματα περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, προστιθέμενα σάκχαρα, κάποιες βιταμίνες, και επιτρεπόμενα διεγερτικά, όπως η γκουαράνα (φυτό του Αμαζονίου), η ταυρίνη (αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο κρέας και τα ψάρια) και η L-καρνιτίνη (ουσία στον οργανισμό που συμβάλλει στην μετατροπή του λίπους σε ενέργεια). Η ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί είναι ότι αυτές οι βιταμίνες, τα αμινοξέα και τα βότανα είναι συχνά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι όταν βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα ή φυτά και όταν συνδυάζονται ειδικά με την καφεΐνη, μπορεί να έχουν πολύ έντονη δράση. Για ορισμένες ομάδες όπως τα άτομα κάτω των 18, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή όσοι παίρνουν κάποια φάρμακα, η ενισχυμένη αυτή δράση μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Ας δούμε μερικές βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχουνε για την υγεία μας:

  • Μόλις κάποιος καταναλώσει  το ενεργειακό ποτό, η καφεΐνη που περιέχει χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εισέλθει στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Ο καρδιακός σας ρυθμός και η πίεσή σας αρχίζουν να αυξάνονται.
  • Στη μισή ώρα που είναι ο χρόνος περίπου που η  καφεΐνη μεγιστοποιείται στο αίμα, θα αρχίσετε να νιώθετε μεγαλύτερη ενέργεια και θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα. Έπειτα από μια ώρα η ποσότητα της  καφεΐνη από το ποτό έχει απορροφηθεί από το οργανισμό σας. Το συκώτι σας αντιδρά απορροφώντας εκλύοντας περισσότερη ζάχαρη στο αίμα σας.
  • Το σώμα σας αρχίζει να νιώθει την απότομη πτώση από την έλλειψη ζάχαρης, ενώ και η επίδραση της καφεΐνης αρχίζει να περνάει. Θα αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι και τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα πέσουν χαμηλά.
  • Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να καταφέρει να  μειώσει τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σας κατά 50%.
  • 12 ώρες είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι για να απομακρύνουν πλήρως την καφεΐνη του ποτού από το σύστημά τους και  12-24 ώρες για να μην νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα στέρησης .
  • Αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές είναι πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα και ευερεθιστότητα/εκνευρισμός.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνετε τα παιδιά να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους, οι  έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών, να μην υπερβαίνουν την κατανάλωση των 100 mg καφεΐνης την ημέρα. Όσο για τους περισσότερους ενήλικες, μέχρι και 400 mg την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Καλό είναι να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας ή τον/την παιδίατρο  σε περίπτωση που μετά την κατανάλωση τέτοιου είδους ροφημάτων παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-04-01T18:43:42+03:00April 1st, 2021|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top