Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, τα τελευταία χρόνια είναι ένας όρος που ακούγεται όλο και πιο συχνά από τους ειδικούς. Τι είναι όμως και πότε θα πρέπει πραγματικά να ανησυχήσουμε;
Με τον όρο Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, περιγράφεται η εξάντληση και η απώλεια ενδιαφέροντος των εργαζομένων κατά την άσκηση της εργασίας τους. Προκαλείται όταν η επένδυση που έχει κάνει κάποιος στην εργασία του, τόσο συναισθηματική όσο και σε χρόνο, είναι δυσανάλογη σε σχέση με την ικανοποίηση που λαμβάνει. Οι υπερβολικές ώρες εργασίας, οι πιεστικές συνθήκες, ο μη ικανοποιητικός μισθός και η έλλειψη ικανοποίησης συμβάλουν στην επαγγελματική εξουθένωση του ατόμου.
Ο μεγάλος όγκος δουλειάς και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους. Στις συνθήκες που ευνοούν την εξουθένωση συγκαταλέγεται και η ποιότητα των σχέσεων καθώς και της επικοινωνίας που έχει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τους συναδέλφους αλλά και τα αφεντικά . Η διαρκής κριτική, h έλλειψη ενθάρρυνσης, oi προστριβές και oi διαμάχες που σίγουρα υπάρχουν στον επαγγελματικό τομέα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που βιώνουμε όλοι μια περίεργη κατάσταση λόγω covid-19, δημιουργούν μια αίσθηση απογοήτευσης που ατονεί σταδιακά το ενδιαφέρον του για την εργασία.
Τα σημάδια που προειδοποιούν ότι κάποιος αγγίζει τα όρια της εξάντλησης είναι πολλά και μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα επίπεδα της λειτουργικότητας του κάθε ατόμου.
- Σώμα: Μυϊκοί πόνοι στην πλάτη ή στον αυχένα, διαταραχές στον ύπνο, χρόνια κόπωση, υψηλή αρτηριακή πίεση έχει βρεθεί ότι συνδέονται με επαγγελματική εξάντληση.
- Παθήσεις :έλκος, καρδιαγγειακές παθήσεις, ημικρανίες και Διαβήτη τύπου ΙΙ, γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Συμπεριφορά: η εξάντληση του οργανισμού μας έχει να κάνει τόσο με σωματική κούραση όσο και με ψυχολογική. Θα παρατηρούμε μεγαλύτερη λεκτική επιθετικότητα, υποτιμητική στάση προς τους συναδέλφους καθώς και εμπλοκή συχνά σε συγκρούσεις.
Εάν παρατηρήσετε ότι πάσχετε από επαγγελματική εξουθένωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό. Αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και η εργασιακή στάση σας και αποδοτικότητα. Θα χαθούν τα κίνητρα για ην εργασία και το πιθανότερο είναι να γίνεται αναβλητικός και αρνητικός.
interesting article