Επιπλοκές της Παχυσαρκίας στην υγεία μας!

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η παχυσαρκία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και είναι μια σοβαρή και θανατηφόρος νόσος. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και σοβαρές για την υγεία όπως μας εξηγεί ο ιατρός-διαιτολόγος κος. Ιάκωβος Θεοδοσίου.

Ανάλογα με την κατηγορία παχυσαρκία οι επιπλοκές είναι σχετικής βαρύτητας. Η παχυσαρκία εμπλέκεται σε πάρα πολλές ασθένειες και πολλές από αυτές τις ασθένειες τις έχουμε ως αυτούσιες καθαρές νοσολογικές οντότητες.

Είναι μια πολύ-συστηματική και πολύ-παραγοντική νόσος που προσβάλει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπισή της αρκεί να ενεργοποιηθούμε έγκαιρα για να αποφύγουμε τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. Στην πρόληψη της παχυσαρκίας το στάδιο του υπέρβαρου και της απλής παχυσαρκίας είναι η πιο σημαντική περίοδος.

Η προληπτική δράση πρέπει να περιέχει την ενημέρωση και την γνώση για το πρόβλημα και τις επιπλοκές της παχυσαρκίας στην υγεία, δίαιτα για διατήρησή καλού σωματικού βάρους και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Μερικές από τις σοβαρές επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι:

 • Στεφανιαία νόσος: Μια από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι η στεφανιαία νόσος. Όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος, αυξάνεται το ίδιο ο κίνδυνος για στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD).  Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η καρδιά μας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός μας.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) : Η υπέρταση είναι μια από τις πρώιμες επιπλοκές της παχυσαρκίας. Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη ώθησης του αίματος ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς η καρδιά αντλεί το αίμα. Οι πιθανότητές να έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μεγαλύτερη, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στην συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας (πλάκας λιπιδίων) στις αρτηρίες. Μια αθηρωματική πλάκα, μπορεί να αποκολληθεί από τα τοιχώματα του αγγείου και να προκαλέσει έναν θρόμβο αίματος. Αν ο θρόμβος είναι κοντά στον εγκέφαλό, μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ δηλ. ανήκει στις επιπλοκές της παχυσαρκίας.
 • Διαβήτης τύπου-2: Ο διαβήτης είναι άλλη μια χαρακτηριστική επιπλοκή της παχυσαρκίας και είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη αίματος του σώματος, ή το επίπεδο ου σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, τύφλωσης κα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι.
 • Διαταραχή λιπιδίων αίματος: Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να μην έχετε φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Ανώμαλα επίπεδα αυτών των λιπών στο αίμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και τα δύο μαζί μπορεί να είναι επιπλοκές της παχυσαρκίας.
 • Μεταβολικό σύνδρομο: Το μεταβολικό σύνδρομο είναι το όνομα του συνόλου μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Καρκίνος: Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνετε ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομήτριου και της χοληδόχου κύστης.
 • Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στα γόνατα, τα ισχία και στην μέση ως επιπλοκές της παχυσαρκίας. Η κατάσταση παρουσιάζεται όταν ο ιστός που προστατεύει τις αρθρώσεις φθείρεται. Το επιπλέον βάρος μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και τη φθορά στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο.
 • Άπνοια ύπνου: Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή και από τις σοβαρότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας, στην οποία έχετε μία ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή ή ρηχή αναπνοή, ενώ έχετε κοιμηθεί. Ένας ασθενής που έχει άπνοια ύπνου μπορεί να έχει αποθηκευτεί περισσότερο λίπος γύρω από το λαιμό. Αυτό μπορεί να περιορίσει τον αεραγωγό, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αναπνεύσει.
 • Σύνδρομο υποαερισμού παχυσαρκίας: Το σύνδρομο ύπο-αερισμού παχυσαρκίας (ΥΑΕ) είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την αναπνοή σε κάποια παχύσαρκα άτομα. Στο σύνδρομο υπο-αερισμού παχυσαρκίας έχουμε κακή αναπνοή που οδηγεί σε πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα (υπο-αερισμού) και πολύ λίγο οξυγόνο στο αίμα (υποξαιμία). Το σύνδρομο υπο-αερισμού της παχυσαρκίας είναι απο τις σοβαρές επιπλοκές της παχυσαρκίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
 • Αναπαραγωγικά και γυναικολογικά προβλήματα: Πολλές οι επιπλοκές της παχυσαρκίας στην γυναίκα. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα έμμηνου ρύσεως, σύνδρομο πολύ-κυστικών ωοθηκών, στειρότητα, άλλες διαταραχές σύλληψης, παχύσαρκη εγκυμοσύνη, διαβήτη εγκυμοσύνης κα.
 • Χολολιθίαση: Οι χολόλιθοι είναι λίθοι που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη. Είναι ως επί το πλείστων από τη χοληστερόλη. Οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή πόνο στην πλάτη. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν χολολιθίασης. Επίσης, το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μια διευρυμένη χοληδόχο κύστη που δεν λειτουργεί καλά.

πηγή άρθρου: www.diaitologos-iatros.com

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2022-02-03T10:29:55+02:00February 3rd, 2022|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top