Εφηβεία και οι φόβοι των γονιών

Η εφηβεία αποτελεί το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Είναι μία περίοδος έντονων αλλαγών, σωματικών και ψυχολογικών. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ότι ο έφηβος ψάχνει να βρει την ταυτότητα του και να δημιουργήσει το δικό του εγώ. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία ο έφηβος μπορεί να τρομάζει τους γύρω του και κυρίως τους γονείς του με συμπεριφορές που μπορεί να είναι έντονες ή ακόμα και επικίνδυνες ή αλλιώς παίρνοντας ρίσκα. 

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που το κυριότερο συστατικό της είναι το ρίσκο. Είναι η περίοδος που ο έφηβος τσεκάρει μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι δυνάμεις και τα όριά του και συγχρόνως ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Είναι ένα υγιές αναπτυξιακό στάδιο. 

Χρειάζεται λοιπόν οι γονείς να υποστηρίξουν το παιδί τους όχι να σταματήσει να ρισκάρει και να μαθαίνει τον εαυτό του και τα όρια του αλλά να μην ξεπερνάει αυτά τα όρια με συμπεριφορές που γίνονται επικίνδυνες για τον εαυτό του και τους άλλους. Βασιζόμενοι πάνω  στο τρίπτυχο: νόημα, όρια, αγάπη μπορούν να υποστηρίξουν τον έφηβο να αποφύγει επικίνδυνες συμπεριφορές. 

Νόημα: να βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει προσωπικό νόημα, να κάνει δραστηριότητες που έχουν νόημα στη ζωή του, δίνοντας καταρχήν οι ίδιοι το παράδειγμα. Δραστηριότητες με νόημα μπορεί να είναι ο αθλητισμός, τα χόμπι, η μουσική, οι φίλοι, ο πολιτισμός. Για να το μάθουν αυτό οι γονείς στα παιδιά, θα πρέπει να το κάνουν και οι ίδιοι στην ζωή τους. Αν η μαμά και ο μπαμπάς κάθονται όλη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, δεν μπορούν να περιμένουν ότι παιδί τους θα ασχοληθεί για παράδειγμα με τον αθλητισμό. 

Όρια: από την παιδική ηλικία, οι γονείς χρειάζεται να βάζουν όρια. Είναι σημαντικό, το παιδί να μην πάρει το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει και πρέπει να ξέρει πού σταματάει η συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, τι ώρα θα γυρίσει στο σπίτι. Το όριο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την πλευρά του γονιού και όχι συγκεχυμένο. Αν το παιδί έχει όρια από τους γονείς του είναι σίγουρο ότι θα μάθει τελικά να βάζει όρια και στον εαυτό του.

Αγάπη: είναι σημαντικό ο γονιός να δείχνει και να εκφράζει καθημερινά αγάπη, την αφοσίωση και στοργή στο παιδί του, ακόμα και αν νιώθει ότι έχει μεγαλώσει και μπορεί να μην το έχει ανάγκη. Το παιδί το χρειάζεται, όλοι το χρειαζόμαστε. 

Αγγελική Σανδήλου, Ψυχολόγος MSc Κλινική Ψυχολογία

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-20T23:37:02+03:00May 20th, 2020|ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top