Εφηβεία, σωματικές αλλαγές και σεξουαλικότητα.

ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από ταχύτατες σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές.

Η έναρξή της στα αγόρια σηματοδοτείται από την αύξηση του όγκου των όρχεων και συμβαίνει το νωρίτερο στην ηλικία των εννέα χρόνων και το αργότερο στην ηλικία των δεκατεσσάρων χρόνων. Στα κορίτσια σηματοδοτείται από τη διόγκωση και ανάπτυξη των μαζικών αδένων και αρχίζει ανάμεσα στα οκτώ και τα δεκατρία χρόνια.

Κατά την ήβη επιταχύνεται η αύξηση του μεγέθους του σώματος και μεταβάλλεται το σχήμα και η σύνθεσή του. Η επιτάχυνση της αύξησης κατά την ήβη χαρακτηρίζεται ως εφηβική αυξητική έκρηξη. Επέρχονται αλλαγές στο μυοσκελετικό σύστημα και στην κατανομή του λίπους. Το δέρμα γίνεται λιπαρό, αυξάνεται το έκριμμα των ιδρωτοποιών αδένων και αλλάζει η οσμή του. Η τριχοφυΐα αυξάνεται, ενώ η κατανομή και ποσότητα διαφέρει ανάλογα με το φύλο.

Η φωνή των αγοριών αρχίζει να αλλάζει. Αυτές οι ραγδαίες και απότομες βιοσωματικές αλλαγές μεταβάλλουν δραματικά την εξωτερική του εμφάνιση και προκαλούν στον έφηβο ψυχικές εντάσεις. Καλείται να ενσωματώσει τις αλλαγές της εμφάνισής του στην καινούρια εικόνα του εαυτού του και να προσαρμοστεί σε αυτήν. Οι περισσότερες από αυτές τις σωματικές αλλαγές σχετίζονται κυρίως με το στάδιο της σεξουαλικής ωρίμανσης και όχι με τη χρονολογική ηλικία. Δεν υπάρχει πάντα συγχρονισμός μεταξύ βιολογικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και είναι επιτακτικό να εκτιμάται η ψυχοκοινωνική ωρίμανση παράλληλα με τη βιολογική.

Σεξουαλικότητα

Σαν αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα. Παρακολουθούν προσεκτικά τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, το εξερευνούν.
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνον στην εξερεύνηση του σώματος. Η θέα γενικά του γυμνού σώματος τα διεγείρει, φαντασιώνονται, ονειροπολούν και συζητάνε για το σεξ.

πηγή θέματος και περισσότερες πληροφορίες: https://www.moh.gov.gr/

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-12-02T11:33:32+02:00December 2nd, 2021|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top