Κάστανα vs Καρύδια τι να προτιμήσω;

ΚΑΣΤΑΝΑ VS ΚΑΡΥΔΙΑ

Ποιο από τα δύο είναι τελικά και υγιεινό αλλά δεν παχαίνει και μπορούμε να καταναλώνουμε?

Τα κάστανα είναι φθινοπωρινοί καρποί με πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και χαμηλά σε θερμίδες σε σχέση με άλλους καρπούς. Είναι όμως αμυλούχα, γλυκά και πλούσια σε γεύση . Τα κάστανα δεν κατατάσσονται στους ξηρούς καρπούς, κυρίως γιατί δεν τρώγονται ξεραμένα αλλά φρέσκα και μαγειρεμένα, επίσης χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή γλυκών.

Το κάστανο παρέχει 240 θερμίδες σχεδόν ανά 100 γρ., επιπλέον περιέχει 48% νερό, 45% υδατάνθρακες, 3% πρωτεΐνες, πολλά ορυκτά άλατα κυρίως ποτάσιο, καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β1.

Θεωρείτε ότι αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για όλους. Βέβαια, δεν συνιστάται να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα σε όσους κάνουν δίαιτα  και σε όσους έχουν διαβήτη εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα.

Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών και ως γνωστόν είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες αλλά κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό.

Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Τα καρύδια είναι μεν πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Εδώ θα κερδίσουνε τα καρύδια που έχουνε να προσφέρουνε ναι μεν θερμίδες αλλά ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία με πολλά θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για την υγεία μας και όχι επιβλαβή όπως μπορεί να θεωρήσουμε τα κάστανα με το υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και σακχάρων που περιέχουνε.

Ευχαριστούμε τον Ιατρό -Διαιτολόγο Ιάκωβο Θεοδοσίου για τις πολύτιμες συμβουλές του.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-10-29T11:34:29+03:00October 29th, 2021|ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top