Καλοκαίρι χωρίς παγωτό γίνετε;

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό γίνετε;

Η πιο γλυκιά και δροσερή λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Τι γίνετε όμως με τις θερμίδες και ειδικά εάν κάποιος κάνει δίαιτα; Επιτρέπεται να φάει παγωτό και σε τι ποσότητα ;

Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Το βασικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα. Αυτό μπορεί να είναι πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο.

Άλλα συστατικά του παγωτού είναι αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.α.

Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 300 θερμίδων τα 100 gr. ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς πως άλλα γλυκά όπως η πάστες , τα σιροπιαστά , κρουασάν ή τα μπισκότα, έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά 100 gr., τότε σίγουρα το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλή σε θερμίδες επιλογή!

Ποιο παγωτό να προτιμήσει κανείς;

Καλό είναι να προτιμάτε παγωτά βανίλια , μαύρη σοκολάτα – κακάο ή γρανίτα – sorbe. Μπορείς να επιλέξεις χαμηλά σε θερμίδες παγωτά, με 0% ζάχαρη και λιπαρά και καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα σύνθετα παγωτά με ξηρούς καρπούς και φρούτα σε σιρόπι. Αυτά τα παγωτά είναι πλουσιότερα σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία.

Το light παγωτό έχει περίπου τα μισά λιπαρά γιατί παρασκευάζετε με ημιαποβουτυρωμένο γάλα, σοκολάτα γάλακτος και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη.

Βέβαια καλό είναι να ξέρετε ότι τα πιο χαμηλά σε θερμίδες παγωτά είναι το σορμπέ και η γρανίτα.

Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους βρίσκονται σε δίαιτα ή προσέχουν αρκετά τις θερμίδες τους.

Επίσης μια πολύ καλή επιλογή είναι το παγωτό γιαούρτι με κομμάτια φρούτων που μπορείτε είτε να αγοράσετε είτε να φτιάξετε μόνη σας.

Μπορείτε να καταναλώνετε παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα είτε σαν επιδόρπιο είτε σαν μικρό γεύμα.

Βέβαια, αν θέλετε είναι προτιμότερο να φτιάχνετε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-23T18:31:43+02:00August 6th, 2020|ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top