Κετογονική Δίαιτα και διαβήτης

H κετογονική δίαιτα στον διαβήτη θεωρείτε η ιδανική δίαιτα. Aν ο διαβήτης δεν προέρχεται από οργανική βλάβη του παγκρέατος και η υπολειτουργία της ινσουλίνης είναι λειτουργική, μπορεί να επιφέρει και υποστροφή της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για διαβήτη τύπου 2 που η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας είτε υπο-παράγεται, είτε παράγεται και δεν λειτουργεί στα όργανα στόχους (αντίσταση στην ινσουλίνη).

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Υπάρχουν 3 τύποι σακχαρώδους διαβήτη

  • Διαβήτης τύπου 1 που είναι ινσουλινοεξαρτώμενος (ο ασθενής χρειάζεται οπωσδήποτε την χορήγηση ινσουλίνης). 
  • Διαβήτης τύπου 2 που η ινσουλίνη υπο-παράγεται η υπολειτουργεί. ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης (ο ασθενής ελέγχει τον σακχαρώδη διαβήτη με δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή). 
  • Διαβήτης της εγκυμοσύνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά.

Η δράση της κετογονικής δίαιτας στον διαβήτη είναι πολλών κατευθύνσεων αφού βελτιώνει τόσο την νόσο όσο και τις επιπλοκές αυτής.

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-12T09:58:45+03:00April 23rd, 2020|Δίαιτες|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top