Καύσωνας και διατροφή τι πρέπει να επιλέξω;

Καύσωνας και διατροφή τι πρέπει να επιλέξω;

Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι κάτι φυσιολογικό αλλά δυστυχώς ανθρώπινος οργανισμός υποφέρει όταν αυξάνεται πολύ η περιβαλλοντική θερμοκρασία. Είναι μια περίοδος που εκτιθόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή  στη ζέστη πηγαίνοντας στην θάλασσα ή ακόμα και κατά τη διαδρομή για την εργασία μας ή μια βόλτας, ακόμα και στον χώρο του σπιτιού μας η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Θα παρατηρήσουμε ότι την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας , προσπαθεί το σώμα μας  να αντιμετωπίσει με δύο μηχανισμούς: την εφίδρωση και την αναπνοή.

Η εφίδρωση εκδηλώνεται όταν αυξηθεί η ροή αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος, για να απομακρυνθεί η θερμότητα από το εσωτερικό του σώματος. Έτσι, οι ιδρωτοποιοί αδένες αυξάνουν την παραγωγή ιδρώτα και καθώς αυτός εξατμίζεται, το σώμα δροσίζετε- ρίχνει τη θερμοκρασία του.

Δυστυχώς όμως σε περιόδους έντονου καύσωνα εάν δεν προσέξουμε τόσο την έκθεσή μας στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στη διατροφή μας κάτι που  είναι το σημαντικότερο όλων θα έχουμε σαν αποτέλεσμα: αφυδάτωση, κόπωση, πονοκέφαλους, ίλιγγος, ναυτία, ταχυκαρδία, γρήγορη ή βαθιά αναπνοή, δύσπνοια, υπερθερμία κ.λπ

Επειδή λοιπόν η διατροφή μας θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καύσωνα αλλά και των παρενεργειών του ζητήσαμε  τις συμβουλές και τις οδηγίες του  Ιατρού -Διαιτολόγου κ. Ιάκωβου Θεοδοσίου.

Ας δούμε αναλυτικά:

Η διατροφή και η ενυδάτωση του οργανισμού παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για την προστασία του ενάντια όχι μόνο στον καύσωνα αλλά και σε πολλές άλλα θέματα όπως είναι: λοιμώξεις, ασθένειες, κόπωση κ.λπ. Η προσεγμένη και υγιεινή διατροφή είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία για έναν άνθρωπο και την καλή φυσική αλλά και σωματική του υγεία. Ας δούμε λοιπόν σε περίοδο ζέστης ή μεγαλυτέρων θερμοκρασιών τι θα πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας και τι να αποφεύγετε.

Πολύ βασικό είναι να έχουμε μια καλή ενυδάτωση, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο νερό σε σχέση με το χειμώνα γιατί λόγω ζέστη αποβάλλεται περισσότερο από τον οργανισμό μας.

Έτσι λοιπόν :

  • Να πίνουμε άφθονα υγρά κυρίως νερό και εάν θέλουμε τσάι ή φυσικούς χυμούς ( 1-2 ποτήρια την ημέρα)  χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Να αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά
  • Να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά
  • Να αποφεύγουμε τα γλυκά
  • Να αποφεύγουμε τα αλμυρά τυριά  και τα αλλαντικά
  • Λέμε όχι στα junk foods
  • Επιλέγουμε εάν θέλουμε σόδα ή ανθρακούχο μεταλλικό νερό

Ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, ψάρια ή άπαχο κρέας.

Στα φρούτα έχουμε πολλές επιλογές όπως: Καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, νεκταρίνια, σταφύλια.

Επιλέγουμε σαλάτες όπως: Μαρούλι, αγγούρι, κολοκυθάκια ,χόρτα, πιπεριές, ντομάτα, μελιτζάνες.

Παρακάτω θα βρείτε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα για την περίοδο του καλοκαιριού το οποίο επιμελήθηκε για τους αναγνώστες μας ο Ιατρός -Διαιτολόγος κ. Θεοδοσίου Ιάκωβος.

Πρωινό

  • 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) με 30 γρ. δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες. ή
  • 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με 1 φρυγανιά σικάλεως. ή
  • 1 ποτήρι φυσικό χυμό

Δεκατιανό

  • 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό

  • 1 Μερίδα κρέας ή ψάρι με σαλάτα πράσινη βραστή ή ωμή
  • 1 Μερίδα όσπρια της επιλογής σας με ένα κομ. ανθότυρο και 1 φέτα ψωμί
  • 1 Μερίδα λαδερό (φασολάκια, μπάμιες) με ένα κομ. ανθότυρο και 1 φέτα ψωμί σικάλεως
  • 1 Μερίδα αγγουροντομάτα με ένα 80 γρ. φέτα και μια φέτα ψωμί σικάλεως
  • 1 Μερίδα γαρίδες ψητές ή καλαμάρι ψητό με πράσινη σαλάτα βραστή ή ωμή.
  • 1 Μερίδα ομελέτα με 3 ασπράδια και 1 κρόκο και ψητά λαχανικά
  • 1 Μερίδα γεμιστά με ένα κομ. ανθότυρο και 1 φέτα ψωμί σικάλεως

Απογευματινό

  • 1 φρούτο εποχής ή
  • 1 γιαούρτι 2% λιπαρά ή
  • 1 ζελέ χωρίς ζάχαρη με φρούτα.

Βραδινό

  • 1 Κοτοσαλάτα
  • 1 Τονοσαλάτα
  • 1 Σαλάτα με σολομό και 1 φέτα ψωμί σικάλεως
  • 1 Τόνο σε λάδι με ντοματίνια 150 γρ, αγγούρι και 1 παξιμάδι
  • 2 αυγά βραστά με ντοματοσαλάτα
  • 1 γιαούρτι (2% λιπαρά), με 2 κουταλιές μέλι και 1 φρούτο.
  • 1 μερίδα κρέας ή ψάρι ψητό με σαλάτα πράσινη

Σημείωση: Στα παραπάνω φαγητά και τις σαλάτες μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι, ξύδι και λεμόνι όσο θέλετε. Προτιμήστε Μαγιονέζα ή μουστάρδα για τις σος στις σαλάτες σας αλάτι και πιπέρι.

Όπου αναφέρεται ένα κομμάτι τυρί είναι σε μέγεθος σπιρτόκουτο, σαλάτα πράσινη εννοούμε οτιδήποτε πράσινο, μαρούλι, ρόκα , χόρτα, κολοκυθάκι, μπρόκολο κλπ.

Όπου αναφέρεται το κρέας εννοείτε οτιδήποτε κρέας σας αρέσει, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή κατσίκι το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια.

Δεν ξεχνάτε το νερό το λιγότερο 2-3 λίτρα την ημέρα, ο καφές και τα αφεψήματα επιτρέπονται χωρίς ζάχαρη . Εάν πίνετε ένα καφέ την ημέρα μπορείτε να βάλετε 1 κουταλιά κοφτή μαύρη ζάχαρη.

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στην Μεσογειακή – Υγιεινή διατροφή

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-07-01T12:23:14+03:00July 1st, 2021|Δίαιτες, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top