Κετογονική δίαιτα: τροφές που μπορείς να καταναλώσεις

Κετογονική δίαιτα: τροφές που μπορείς να καταναλώσεις

Προσπαθείς να χάσεις βάρος κάνοντας την διατροφική  κετογονική δίαιτα;  Γνωρίζεις τι μπορείς να τρώς χωρίς να χαλάσεις το πρόγραμμά σου;

Η κετογονική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτείνες είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, τον διαβήτη και την επιληψία. Επίσης σε προηγούμενο μας αρθρο αναφέραμε στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένους καρκίνους, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες.

Μια κετογονική δίαιτα περιορίζει συνήθως τους υδατάνθρακες σε 20-50 γραμμάρια την ημέρα. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, πολλά θρεπτικά τρόφιμα μπορούν εύκολα να ταιριάξουν σε αυτόν τον τρόπο φαγητού.

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε το διαιτολόγιο σας πάντα όμως με την καθοδήγηση του ιατρού- διαιτολόγου εάν θέλετε να χάσετε γρήγορα και αποτελεσματικά βάρος.

1. Θαλασσινά – Ψάρια: Ο σολομός και άλλα ψάρια καθώς και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, κάλιο και σελήνιο, αλλά σχεδόν χωρίς υδατάνθρακες.Οι γαρίδες και τα περισσότερα καβούρια δεν περιέχουν υδατάνθρακες, άλλοι τύποι οστρακοειδώνπεριέχουνε ελάχιστους. Ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

2. Λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων: Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και πολλά μέταλλα. Τα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποτελούν εξαιρετικά υποκατάστατα για τρόφιμα με υψηλότερα υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, το κουνουπίδι , μπρόκολο και κολοκυθάκια μπορεί να χρησιμοποιηθει ως υποκατάστατο άλλο συνοδευτικών.

3. Τυρί: Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τυριών. Ευτυχώς, όλα αυτά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για μια κετογονική διατροφή. Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και ευεργετικά λιπαρά οξέα, αλλά περιέχει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων.

4. Αβοκάντο: Το αβοκάντο περιέχει 2 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά μερίδα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας της καρδιάς.

5. Κρέας και πουλερικά: Το κρέας και τα πουλερικά θεωρούνται βασικά τρόφιμα σε μια κετογονική διατροφή. Το νωπό κρέας και τα πουλερικά δεν περιέχουν υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και πολλά μέταλλα, όπως κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρος .Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

6. Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο υγιεινά και πιο ευπροσάρμοστα τρόφιμα στον πλανήτη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατανθράκων και λιγότερα από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας τα αυγά ιδανικό φαγητό για μια κετογονική διατροφική επιλογή. Επιπλέον, τα αυγά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν ορμόνες που αυξάνουν τα συναισθήματα πληρότητας και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, οδηγώντας σε πρόσληψη χαμηλότερων θερμίδων για έως και 24 ώρες .

7. Απλό ελληνικό γιαούρτι και τυρί Cottage: Το απλό ελληνικό γιαούρτι με την πέτσα και το τυρί cottage είναι υγιεινά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Τόσο το γιαούρτι όσο και το τυρί cottage έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης και στην προώθηση των αισθήσεων πληρότητας.

8. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο παρέχει εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά σας. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φαινόλες. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν περαιτέρω την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία της αρτηρίας. Ως καθαρή πηγή λίπους, το ελαιόλαδο δεν περιέχει υδατάνθρακες. Είναι η ιδανική βάση για τις σαλάτες σας .

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-15T01:25:44+03:00June 12th, 2020|Δίαιτες, ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top