Υλικά:
- 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1/5 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
- 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( χρησιμοποιούμε ολική άλεσης εάν τα προσέχουμε τη διατροφή μας)
- 1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
- μέλι για το μέλωμα
Υλικά για το Σιρόπι:
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι
Διαδικασία:
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη ή μαύρη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην δέσει η ζύμη όχι όμως πολύ για να μη σφίξει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους πατώντας τα λίγο με ένα πιρούνι να πάρουν το σαγρέ σχήμα τους. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και ελάχιστο μέλι εάν θέλουμε ….
Να μην ξεχάσουμε και το σιροπάκι μας που θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό :
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Leave A Comment