Μπρόκολο και τα οφέλη του στην υγεία μας!!!

το μπρόκολο και τα οφέλη του στην υγεία μας

Είστε λάτρης του μπρόκολου ή όχι ;

Το μπρόκολο (Brassica oleracea italica) είναι ένα πράσινο λαχανικό που προέρχεται από την Ιταλία το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη broccolo, που σημαίνει «την ανθοφορία του λάχανου».

Σίγουρα μετά από αυτά που θα διαβάσεις στο άρθρο του lifeidea.gr για το μπρόκολο σίγουρα θα σε κάνουν να το βάλεις στη διατροφή σού σύντομα.  Μπορεί να μην έχει μια τέλεια γεύση ή άρωμα αλλά να ξέρεις ότι παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Επίσης το μπρόκολο φημίζεται  για τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας .

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση  μπρόκολου, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγιή επιδερμίδα και δυνατές τρίχες, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Διατροφική αξία του μπρόκολου:

Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C. Τα 100 γραμμάρια ή περίπου ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ακατέργαστο μπρόκολο, παρέχει:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Κ:
  • Φολικό οξύ – Βιταμίνη Β9
  • Βιταμίνη Α
  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος

Επειδή η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, το μπρόκολο μπορεί να χάσει κάποια θρεπτικά συστατικά κατά το μαγείρεμα – ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Άλλα θρεπτικά συστατικά είναι πιο σταθερά όταν εκτίθενται σε θερμότητα και νερό.
Το μπρόκολο στον ατμό και το φούρνο μικροκυμάτων διατηρεί σχεδόν όλη τη βιταμίνη C,  οδηγεί σε μέτρια απώλεια κατά το βρασμό και μειώνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έως και 50%.

Ένα φλιτζάνι  μπρόκολο έχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,4 γραμμάρια λίπους και 7 γραμμάρια ολικών υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων 3 γραμμαρίων από φυτικές ίνες, επίσης 100 γραμμάρια μπρόκολου έχει μόλις 34 θερμίδες.  Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μπορείτε πολύ άνετα να συμπεριλάβετε το μπρόκολο στη διατροφή σας .

  • Το μπρόκολο παρέχει ίνες, που μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε μερικούς ανθρώπους.
  • Η κατανάλωση του επίσης έχει συνδεθεί και  με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλη.
  • Το μπρόκολο επίσης είναι γνωστό ότι  προστατεύει  από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Το φολικό οξύ, έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος  έχει επίσης δείξει καλά σημάδια στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας. Αν και ο μηχανισμός πίσω από αυτήν την προστασία δεν είναι ακόμα κατανοητός, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχει να κάνει με τον ρόλο του φολικού οξέος στην παραγωγή DNA και RNA και την πρόληψη των μεταλλάξεων.
  • Το μπρόκολο βοηθάει στην  καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος λόγω της περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C παίζει  ζωτικό ρόλο στον σχηματισμό του κολλαγόνου, του βασικού συστήματος υποστήριξης του δέρματος.

Εντάξτε το μπρόκολο στη διατροφή σας γιατί προσφέρει τόσα πολλά οφέλη στην υγεία μας. Εδώ βρείτε συνταγές για να δοκιμάσετε βασισμένες στο μπρόκολο.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-12-12T19:19:37+02:00December 12th, 2020|ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top