Νέα έρευνα λέει: επαρκής βιταμίνη D λιγότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου από τον Covid-19.

Νέα έρευνα λέει: επαρκής βιταμίνη D λιγότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου από τον Covid-19.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που έγινε , οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους (τουλάχιστον 30 ng/mL 25 υδροξυβιταμίνης D) έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι η υποξία, και  ο πρόωρος θανάτος.

Επιπλέον οι  ασθενείς αυτοί έχουν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση μίας λοίμωξης).

Οι ερευνητές, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).

Η νέα αυτή μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές από τον Covid -19 και τελικά την πιθανότητα θανάτου.

O Dr. Χόλικ που είναι που είναι ο επικεφαλής της έρευνας  είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης.

Άλλη πρόσφατη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει γενικότερα την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων Covid-19 ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

πηγή: www.ert.gr

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-09-28T17:42:11+03:00September 28th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top