Πρωτεϊνική Δίαιτα

H πρωτεϊνική δίαιτα, είναι η δίαιτα που η δραστικότητα και η αποτελεσματικότητα της βασίζεται στην πρωτεΐνη. Τα τελευταία χρόνια η πρωτεϊνική δίαιτα είναι στην μόδα αν και είναι μια ιστορία που προέρχεται από πολύ παλιά.

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη συνιστάται συχνά από bodybuilders για να βοηθήσει τις προσπάθειες τους στην οικοδόμηση των μυών και στην μείωση λίπους. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Atkins, η οποία δεν είναι μια ενεργειακά ελεγχόμενη δίαιτα ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους.

Μια επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης στην διατροφή μας είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των σκελετικών μυών και άλλων ιστών, υπάρχει ερωτηματικό σχετικά με τη χρήση και την αναγκαιότητα των διαιτών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Στο αδυνάτισμα η πρωτεϊνική δίαιτα ήταν ένα ιδανικό εργαλείο για γρήγορα αποτελέσματα, με αλόγιστη χρήση και χωρίς ενδιαφέρον για τις απώτερες πιθανές επιπλοκές στην υγεία μας και στην διάρκεια των αποτελεσμάτων στο χρόνο.

H πρωτεϊνική δίαιτα είναι η κύρια δίαιτα του φαινόμενο YO-YO. Αυτό φυσικά δεν οφείλεται στην δίαιτα αλλά στην κακή χρήση της δίαιτας.

Πριν όμως αναλύσουμε τι είναι πρωτεϊνική δίαιτα θα πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει φυσιολογική διατροφή.

Η αναλογία των μακρο-θρεπτικών στοιχείων σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι:

Υδατάνθρακες: 45-65% των ημερήσιων θερμίδων.

Λίπος: 20-35% των ημερήσιων θερμίδων.

Πρωτεΐνη: 10-35% των ημερήσιων θερμίδων.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) για τους υδατάνθρακες, είναι 130 γραμμάρια ανά ημέρα.

Ο αριθμός αυτός βασίζεται στην ποσότητα των υδατανθράκων (σάκχαρα και άμυλα) που απαιτείται για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο ενός ενήλικα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν δεν παίρνουν αρκετό υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, το σώμα θα καταστρέψει πρωτεΐνη (η οποία μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη) για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-23T18:04:44+02:00April 23rd, 2020|Δίαιτες|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top