Σαλάτα, είναι πραγματικά μια υγιεινή επιλογή ή όχι ?

ΣΑΛΑΤΑ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σαλάτα είναι ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή διατροφή σας, είτε ακολουθείτε κάποια δίαιτα είτε όχι. Είναι μια γρήγορη λύση χωρίς ιδιαίτερη προεργασία ενώ είναι τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει είναι πολλά.  Θέλει όμως μια προσοχή γιατί ναι μεν μπορεί να θεωρηθεί light επιλογή αλλά μπορεί με την προσθήκη διαφόρων  υλικών να αποτελέσει ακόμη και βαρύ γεύμα με πολλά λιπαρά. Μια σαλάτα μπορεί να περιέχει λαχανικά ψητά, βραστά ή ωμά.

Το καλό με τη σαλάτα είναι ότι περιέχει φυτικές ίνες οι οποίες προκαλούν πρόωρο κορεσμό και έτσι χορταίνετε χωρίς να υπερ-καταναλώσετε πολύ φαγητό, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού σας βάρους. Οι σαλάτες περιέχουνε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τα περισσότερα έχουνε αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών συμβάλει:

  • στην καλή κατάσταση του δέρματος
  • στην πρόληψη χρόνιων νόσων όπως η υπέρταση
  • στη φυσιολογική ανάπτυξη
  • στην μείωση χοληστερόλης
  • στην καλή όραση
  • στο χτίσιμο του ισχυρού ανοσοποιητικού
  • στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Πως όμως μπορεί μια σαλάτα που θεωρείτε υγιεινή επιλογή να μετατραπεί σε μια διατροφική βόμβα;

Τα λαχανικά από μόνα τους όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μέσω της διατροφής μας, όμως το τί επιπλέον θα προσθέσουμε είναι αυτό που θα  κάνει την καλή ή την κακή σαλάτα. Τα γνωστά έτοιμα Dressings / σάλτσες έτοιμες που είναι για τις σαλάτες περιέχουνε υψηλά ποσοστά σε θερμίδες, ζάχαρη, ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Τα αλλαντικά, το μπέικον, το καλαμπόκι (κονσέρβα)  είναι επίσης τρόφιμα επεξεργασμένα με πολλά λιπαρά και συντηρητικά. Το κρουτόν περιέχει υψηλή ποσότητα σε αλάτι και δεν έχει καμία διατροφική αξία. Το balsamico ξύδι περιέχει ζάχαρη και επιπλέον θερμίδες. Τυριά, επιλέξτε ένα με χαμηλά λιπαρά, όπως ανθότυρο ή παρμεζάνα, και προσθέστε μόνο για πασπάλισμα (τριμμένο). Τα αποξηραμένα φρούτα ή λαχανικά επίσης περιέχουνε ζάχαρη και είναι ανθυγιεινά.

Ο τόνος, το άπαχο κοτόπουλο και τα βραστά αυγά μπορεί να είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά αυτό το ακυρώνεται εάν τα πνίξετε στην μαγιονέζα, η οποία περιέχει λίπος, αλάτι και θερμίδες. Για μια πιο υγιεινή έκδοση, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα ελαφριάς μαγιονέζας και γιαούρτι για τη δημιουργία μιας δροσερής και ποιο υγιεινής σάλτσας. Επίσης η μουστάρδα η οποία δεν έχει λίπος ή ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-05-16T12:24:11+03:00May 16th, 2021|Δίαιτες, ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top