Τα κρουασάν είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκίσματα όλων μας, ειδικά στο πρωινό μας αφού τρώγονται είτε με αλμυρά συνοδευτικά είτε με γλυκά. Η παρακάτω συνταγή απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω από κάποιες άλλες, αλλά πραγματικά θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα κρουασάν βουτύρου που έχετε δοκιμάσει.
Υλικά:
- 350 γραμμάρια γάλα
- 55 γραμμάρια ζάχαρη
- 14 γραμμάρια ξερή μαγιά ή 28 γραμμάρια νωπή
- 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 350 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο
- μία πρέζα αλάτι
Διαδικασία:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μέχρι τους 50C.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
- Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, αφήνουμε για 5′, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τον κάδο ή τα χέρια.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40×25.
- Σε μια λαδόκολλα κόβουμε σε κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός πλάστη το πιέζουμε και το ανοίγουμε σε 20×12.
- Το μεταφέρουμε και το βάζουμε στο κέντρο της ζύμης.
- Διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο.
- Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3.
- Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές σε διάστημα 8-12 ωρών.
- Στο τέλος, το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού.
- Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα.
- Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τ’ αφήνουμε για 1-2 ώρες ώστε να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 200C και ψήνουμε για 20-25′ μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε για 10′ και καταναλώνουμε.
Leave A Comment