Στοματική υγιεινή και ασθένειες

Άσθένειες όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, προσβάλλουν τα ούλα και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία για την απώλεια γερών δοντιών. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, η ουλίτιδα, προκαλεί την περιοδοντίτιδα πού έχει έντονη αιμορραγία ούλων, πύον, κακοσμία, άσχημη γεύση. Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, τα δόντια γίνονται χαλαρά και, όταν χάσουν τη στήριξή τους, πρέπει να εξαχθούν.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει διαφανεί εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συμβάλλουν στη στένωση και στην απόφραξη των αρτηριών.

Τα βακτηρίδια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και κάθονται πάνω σε αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία πήγματος αίματος, που είναι δυνατόν να προκαλέσει απόφραξη του αγγείου.

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Η χρόνια φλεγμονή διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη, της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.

Η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται στα άτομα με σοβαρή περιοδοντική νόσο.

Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης), μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν πρέπει να παραλείπουμε τον συχνό περιοδοντικό έλεγχο και την περιοδοντική θεραπεία μας.

Επιλέγουμε πάντα ειδικούς γιατρούς.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-10T18:43:58+03:00April 26th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top