Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – αίτια και συμπτώματα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - αίτια και συμτώματα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κοινή, μακροχρόνια κατάσταση που επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα και αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου (δυσκοιλιότητα και / ή διάρροια).

Είναι μια κατάσταση που δεν έχει συγκεκριμένη αιτία. Τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες κάθε φορά, ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) επηρεάζει ένα στα πέντε άτομα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες και συνήθως αναπτύσσεται για πρώτη φορά όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.

Αν και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι συνήθως μια δια βίου κατάσταση αλλά είναι πολύ πιθανό ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου, με τις αλλαγές στη διατροφής μας αλλά και του τρόπου ζωής.

Ποιά είναι τα αίτια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και γιατί πρέπει να απευθυνυούμε στο γιατρό μας?

Αίτια για το σύνδρομο δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια. Ωστόσο το άγχος και το stress σχετίζονται στενά με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με υπερβολικό άγχος παρουσιάζουν εξάρσεις συμπτωμάτων. Επιπλέον, μία μη σωστή διατροφή – δίαιτα σε συνδυασμό με αλκοόλ και κάπνισμα αναστέλλει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, πυροδοτώντας ενοχλητικές αντιδράσεις.

Οι εξάρσεις των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσουν εώς και μερικές ημέρες, πάντα μετά εξασθενούν και επανέρχονται μετά από κάποιο διάστημα ή κάποια απότομη αλλάγη στις παραπάνω συνθήκες που αναφέραμε.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του IBS είναι:

  • Κοιλιακός (στομάχι) πόνος ή δυσφορία. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στην αριστερή πλευρά της κάτω κοιλίας σας. Αυτός ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί μετά το φαγητό και μπορεί να ανακουφιστεί μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα με παράλληλη την αίσθηση ερυγών, αερίων και τη ναυτία
  • Συχνές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, μερικές φορές και εμφάνιση ακράτειας.

Ενώ ορισμένα άτομα με IBS ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, τα συμπτώματα μπορεί να μην συνδέονται άμεσα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα του IBS μπορεί να έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο σε ένα άτομο στην καθημερινή ζωή. Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να σας συμβαίνει, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία. Ο γιατρός σας θα μπορεί να σας παρέχει συμβουλές.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-12T00:28:54+03:00June 12th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top