Υπέρταση

Η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα εγκεφαλικά επεισόδια και το έμφραγμα που είναι οι δυο κύριες αιτίες θανάτου. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όσο ψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Άλλα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσει αν μείνει χωρίς θεραπεία είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, το ανεύρυσμα αορτής, η νεφρική ανεπάρκεια, η άνοια, η κολπική μαρμαρυγή.

Η υπέρταση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση,έχει σχεδόν το 30% των ανθρώπων , ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας.

Η υπέρταση δυστυχώς δεν έχει συμπτώματα. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να τεθεί η διάγνωση είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με σωστή τεχνική.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα αντιυπερτασικών φαρμάκων και είναι πιό εύκολο με τον κατάλληλο συνδυασμό να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την υπέρταση αποτελεσματικά και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, πάντα με τις οδηγίες του προσωπικού ιατρού που μας παρακολουθεί.

Εξίσου σημαντική με τα φάρμακα είναι και η μη φαρμακευτική θεραπεία, δηλαδή κάποιες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνουν την εμφάνιση της υπέρτασης, αλλά και ενισχύουν τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Η μείωση της λήψης αλατιού είναι σημαντική και φαίνεται ότι μειώνει την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5 mm Hg περίπου. Η μείωση αυτή της πίεσης, πμπορεί να σας φαίνεται μικρή, έχει όμως ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 14% των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 9% των θανάτων από καρδιακή νόσο.

Για να μειωθεί η λήψη νατρίου συνιστάται ο περιορισμός προσθήκης αλατιού κατά το μαγείρεμα ή χρήση πράσινου αλατιού (η συσκευασία να είναι πράσινη) και ο περιορισμός των τροφών με «κρυμμένο» αλάτι, όπως ψωμί, επεξεργασμένο κρέας, τυριά, μαργαρίνη, επεξεργασμένα δημητριακά.

Χρήσιμο είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των φαγητών που αγοράζουμε και να προτιμούμε αυτές με χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού.

Η αλλαγή της διατροφή θα γίνει άμμεσα,  θα πρέπει να προτιμώνται φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, πουλερικά, ψάρια και ξηροί καρποί και να αποφεύγονται γλυκά, ζαχαρούχα ποτά και κόκκινο κρέας.

Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και πτωχή σε κεκορεσμένα λιπαρά, ολικό λίπος και χοληστερόλη.

Η Μεσογειακή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και φαίνεται ότι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η μείωση του σωματικού βάρους στα υπέρβαρα και στα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ σημαντική. Για κάθε 10 κιλά απώλειας βάρους η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 10 mmHg περίπου.

Η άσκηση μειώνει κατά 5 mmHg τη συστολική και κατά 4 mmHg τη διαστολική πίεση. Σε όλα τα άτομα με υπέρταση συνιστάται αερόβια άσκηση για 30 λεπτά τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Η υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να γνωρίζουνε ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-10T18:43:25+03:00April 26th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top