Χοιρινό με πορτοκάλι και πατάτες!

Υλικά:

  •  (6-7 μερίδες)
    2 κιλά χοιρινή σπάλα ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο (ζητήστε στον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι) και  ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη μαρινάδα

  • χυμός από 2 πορτοκάλια και το ξύσμα από αυτά
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) γλυκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κύβος λαχανικών (θρυμματισμένος)
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (ψητά κρέατα)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο αλάτι (προσοχή γιατί και ο κύβος λαχανικών περιέχει αλάτι)

Για τις πατάτες

  • 1½ κιλό πατάτες κατά προτίμηση μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες
  • 1 πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (εάν το θέλετε)
  • αλάτι,
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βάζω εκεί και το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ή ταψί βάζω τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί.
  • Ρίχνω τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύω καλά και αδειάζω όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.
  • Πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.
  • Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες και το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-12-18T00:10:02+02:00December 18th, 2020|ΣΥΝΤΑΓΕΣ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top