Χωρισμός: Πως το αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

Χωρισμός: Πως το αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν την αιτία του χωρισμού σας και να ξέρετε ότι αυτό θα τα βοηθήσει να αξιολογήσουν πιο εύκολα την κατάσταση και σταδιακά να τη συνειδητοποιήσουν. Να μιλήσετε απλά, ήρεμα και αληθινά ,αλλά καλό είναι να παραλείψτε τις άσχημες λεπτομέρειες.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι το διαζύγιο είναι μόνο μεταξύ ενηλίκων. Θα πρέπει να τους υπενθυμίζετε συνεχώς ότι  δεν έκαναν/ε τίποτα για να προκαλέσει το διαζύγιο και ότι και οι δύο τα αγαπάτε και θα είστε πάντα δίπλα τους.

Όσο απλό μπορεί να σας  ακούγεται θα πρέπει να ακούνε τη λέξη ” Σ΄ΑΓΑΠΩ” και να τους δίνετε να γνωρίζουν ότι η αγάπη σας για αυτά δεν έχει αλλάξει τίποτα και  θα φροντίζετε και οι δύο με κάθε τρόπο χωρίς να αλλάξει κάτι ριζικά στην ζωή τους.

Να θυμάστε: Για τα παιδιά, το διαζύγιο μπορεί να μοιάζει σαν μια έντονη απώλεια και θα πρέπει να τα βοηθήσετε να θρηνήσουν την απώλειά τους και να προσαρμοστούν στις νέες περιστάσεις βοηθώντας τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Ας δούμε λίγο πως αντιδράνε τα παιδιά στον χωρισμό ανά ηλικία.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, ώστε να κατανοήσει ότι δεν είχε προκαλέσει το διαζύγιο. Μιας και σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνεται ο χαρακτήρας θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που οι ίδιοι θα περάσετε τον χωρισμό στα παιδιά. Μόνιμοι καβγάδες μπορεί να κάνουν τα αγόρια επιθετικά και αντιδραστικά απέναντι στις μητέρες τους, ενώ τα κορίτσια ενδέχεται να γίνουν ανασφαλείς και δύσπιστα ως προς το αντίθετο φύλο.

Παιδιά σχολικής ηλικίας: Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά ενδέχεται να εκφράσουν περισσότερη οργή. Μπορεί να ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη μαμά και στο μπαμπά και  να προσπαθήσει να κατηγορήσει έναν από τους δύο ή ακόμα και να συνεχίσει να φαντάζεται πως θα είστε ξανά μαζί.

Έφηβοι: Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αντιδράσει πολύ ακραία. Μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, να κλειστεί στον εαυτό του, ή να ανησυχεί ότι και αυτό/ή θα πάρει επίσης διαζύγιο κάποια μέρα. Οι έφηβοι μπορεί να αρχίσουν να αμφισβητούν τις πεποιθήσεις τους για το θεσμό της οικογένειας όπως τον ήξεραν και να είναι πλέον περισσότερο δύσπιστοι μαζί σας.

Τι πρέπει να κάνετε οι γονείς για τα παιδιά σας, στην μετέπειτα ξεχωριστή σας πορεία. Πόσο σημαντική είναι η φυσική σας παρουσία και η επικοινωνία μαζί τους;

  • Πρέπει  να είστε και οι δύο να εμπλεκόμενοι στη ζωή του. Να τους τηλεφωνείτε καθημερινά και να δείχνετε το ενδιαφέρον στα νέα της καθημερινότητάς τους.
  • Ερωτήσεις όπως: Πώς τα πήγες στο σχολείο, τι έφαγες σήμερα, πώς πέρασες το απόγευμά σου να ξέρετε ότι κάνουν τα παιδιά σας να νιώθουνε ότι είναι σημαντικά για εσάς .
  • Σταματήστε να μαλώνετε μπροστά τους για όλα αυτά που δεν πάνε καλά μεταξύ σας και για το πώς θα με «μοιράσετε».
  • Προσπαθήστε να συμφωνήσετε σε θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά. Όταν πολεμάτε μεταξύ σας για το παιδί νιώθει ότι αυτό έκανε κάτι λάθος και αισθάνονται ένοχος/η.
  • Τα παιδιά θέλουν να απολαμβάνουν τον χρόνο που θα περνάνε  με τον καθένα από εσάς. Περάστε κι εσείς καλά μαζί μου και δείξτε μου ότι με υποστηρίζετε σε αυτό που περνάνε.
  • Μην συμπεριφέρεστε με ζήλια ο ένας για τον άλλον, μην είστε καχύποπτοι και με ρωτάτε συνέχεια πράγματα τα παιδιά για τον άλλο γονιό, μην τα κάνετε να  αισθάνονται ότι πρέπει να διαλέξουν πλευρά.
  • Να επικοινωνείτε απευθείας μεταξύ σας, μην βάζετε τρίτα πρόσωπα (γιαγιάδες, παππούδες, θείες κλπ.).
  • Όταν μιλάτε για τον άλλο γονιό που δεν είναι παρόν να λέτε μόνο ωραία πράγματα ή αλλιώς να μην πείτε τίποτα. Όταν λέτε άσχημα πράγματα για τον άλλο γονέα τα παιδιά νιώθουν ότι τα πιέζετε να διαλέξουνε εσάς.
  • Να θυμάστε πάντα ότι βασίζονται στη μαμά και στον μπαμπά ώστε να τα μεγαλώσετε σωστά, να τα διδάξετε ότι είναι σημαντικό και να τα  βοηθήσετε  όταν έχουν προβλήματα.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-03-27T09:08:31+02:00March 27th, 2021|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top