Ψευδάργυρος ωφέλιμος για την υγεία μας!

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στη διατροφή μας και ωφέλιμος για τον οργανισμό μας. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται περίπου 2-3 γραμμάρια του μετάλλου, στα όργανα, στους ιστούς, στα οστά, στα υγρά και στα κύτταρα.

Παίζει σημαντικό ρόλο σε ποικίλες λειτουργίες των ενζύμων του οργανισμού, και η δράση του γίνεται εμφανής από την ενζυμική κατάλυση, μέχρι και τη λειτουργία των κυτταρικών συστημάτων νευρώνων. Η έλλειψή του μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά στην ομοιόσταση ενός οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί πως ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της πνευμονίας, σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως και τον χρόνο που ο ασθενής θα περάσει στο νοσοκομείο. Αντιθέτως, η έλλειψή του καθυστέρεί στην επούλωση των τραυμάτων. Στους ασθενείς με Alzheimer και νόσο του Parkinson, τα επίπεδα ψευδαργύρου είναι χαμηλότερα από το κανονικό. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη σύνθεση, την αποθήκευση και την έκκριση της ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι αν τα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό μας είναι χαμηλά, ο κίνδυνος παθήσεων όπως υπέρταση και αυξημένα τριγλυκερίδια καθώς και του διαβήτη αυξάνονται.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη  διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και η μικρή έλλειψη του μετάλλου αυτού μπορεί να προκαλέσει αυξημένη μητρική νοσηρότητα, προβλήματα στηγεύση, επιμήκυνση της κυοφορίας, αιμορραγία, αυξημένο κίνδυνο για την καλή υγεία του βρέφους.

Η έλλειψη ψευδαργύρου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην εξασθενημένη ανάπτυξη, τα δερματικά προβλήματα την τριχόπτωση και τις μολύνσεις.

Για τους λόγους αυτούς καλό είναι να προσπαθούμε μέσω της διατροφής μας να λαμβάνουμε την σωστή ποσότητα για τον οργανισμό μας.

Οι πιο σημαντικές πηγές ψευδαργύρου  είναι οι τροφές που περιέχουν αρκετή  πρωτεΐνη και ειδικά ζωική. Θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή σας  διατροφή  κόκκινο κρέας, πουλερικά και αυγά , που είναι οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου καθώς επίσης σε ψάρια, γαρίδες και ξηρούς καρπούς.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-12T12:54:28+03:00June 2nd, 2020|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top