Νευροδερματίτιδα: συμπτώματα και θεραπεία.

Νευροδερματίτιδα: συμπτώματα και θεραπεία.

Η νευροδερματίτιδα είναι μια συνηθισμένη δερματική νόσος , πολλές φορές ,μπορεί να την ακούσουμε και σαν χρόνιο απλό λειχήνα και οφείλεται στη δημιουργία μικρών, επίπεδων πλακών διαφόρων μεγεθών με διάμετρο γενικά από 2,5 έως 25 εκατοστά.

Η νευροδερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι απειλητική για την υγεία όμως εξαιτίας του έντονου κνησμού μπορεί να γίνει ανυπόφορη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται  και στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Προσβάλλει πάνω από το 10% των παιδιών και περίπου το 3% των ενηλίκων.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με το τσίμπημα του κουνουπιού, με τη διαφορά ότι είναι χρόνια. Η φαγούρα και ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος και σε λοιμώξεις από βακτήρια.

• Φαγούρα που επιδεινώνεται ύστερα από νευρική ένταση.
• Μικρά σημεία από παχύ, σκληρό δέρμα.
• Σημάδια που προκαλούνται από ξύσιμο.

Μερικές φορές οι πάσχοντες οδηγούνται στα όρια της απελπισίας γιατί νιώθουν έντονο αίσθημα φαγούρας.

Τα αίτια της νευροδερματίτιδας  δεν είναι γνωστά.  Παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση της πάθησης είναι το στρες, οι αλλεργίες, καθώς και βακτήρια ή μύκητες που ζουν στο δέρμα.

Η νευροδερματίτιδα μπορεί να προκληθεί, και από  ένα σφιχτό ρούχο το οποίο τρίβει ή ξύνει το δέρμα σας. Ο ερεθισμός μπορεί να σας κάνει να τρίβετε ή να ξύνετε επανειλημμένα το δέρμα. Τα μάλλινα υφάσματα επιδεινώνουν αισθητά τα συμπτώματα της πάθησης.

Συνηθισμένα σημεία που εμφανίζεται είναι οι αγκώνες, η μέση, το έξω μέρος των πήχεων ή των βραχιόνων και το πίσω μέρος του λαιμού σας.

Η γενικευμένη νευροδερματίτιδα είναι μια παρόμοια κατάσταση, αλλά συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του σώματος. Το δέρμα που προσβάλλεται είναι λιγότερο σκληρό. Η μακράς διάρκειας νευροδερματίτιδα μπορεί να έχει καστανό χρώμα. Η κατάσταση αυτή συνδέεται συχνά με νευρική ένταση και στρες.

Τι προτείνουν οι ειδικοί ως θεραπεία;

  • Η κύρια θεραπεία για αυτά τα δερματικά προβλήματα είναι να σταματήσετε το ξύσιμο, που προκαλεί μεγαλύτερο φαγούρα δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Αν δεν μπορείτε να αγνοήσετε τα σημεία που προκαλούν φαγούρα, δοκιμάστε να βάλετε εκεί έναν επίδεσμο που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.
  • Τα αντιισταμινικά και τα αγχολυτικά  φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το ξύσιμο, αλλά ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί τη χρήση αγχολυτικών, επειδή μπορεί να σας προκαλέσουν εθισμό.
  • Αλοιφές με υδροκορτιζόνη, οι οποίες μειώνουν  τη φαγούρα και τη φλεγμονή. Αν η φλεγμονή είναι πιο έντονη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα πιο ισχυρό σκεύασμα κορτιζόνης.
  • Ενυδατικές κρέμες κατάλληλες και για την ατοπική δερματίτιδά.

Δεν ξεχνάμε πως πάντα πρέπει να ενημερώνουμε τον θεράπον ιατρό μας για την χρήση των φαρμάκων ή σκευασμάτων. Δεν λαμβάνουμε από μόνοι μας αποφάσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία μας.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-22T23:17:43+02:00December 3rd, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top