Το πράσο θεωρείτε όχι μόνο ένα γευστικό λαχανικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και πίτες αλλά ένας διατροφικός θησαυρός για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ας δούμε τι μας ν προσφέρει:
- Μας δίνουνε λίγες θερμίδες περίπου 50 cal το 1 φλυτζάνι
- 1 πράσο μας καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ως καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργεία της όρασης και του δέρματος.
- 1 πράσο μας καλύπτει το 1/2 των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ η οποία συμβάλει στην πήξη του αίματος.
- είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- περιέχουνε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με ποιο βασική το φολικό οξύ που είναι απαραίτητο για την παραγωγή και την συντήρηση νέων κυττάρων ειδικά κατά την διάρκεια ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφικά ηλικία.
Πώς να βάλετε το πράσο στη διατροφή σας;
Διαλέξτε πράσα όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, με φρέσκα και έντονα πράσινα φύλλα.
Συνήθως στη μαγειρική δεν χρησιμοποιούμε τις πράσινες άκρες των φύλλων του πράσου, επειδή είναι σκληρά αλλά μπορεί να μας ξινίσουν και το φαγητό. Όμως, μπορούμε αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς λαχανικών και κρέατος, επειδή συνήθως αυτοί περιέχουν και πιο γλυκά λαχανικά.
Καταναλώστε όπως προτρέπει η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα για παράδειγμα σε πίτες άλλα και σαν πρασόρυζο.
Μπορείτε να το απολαύσετε και σε ψητά, κομμένα σε φέτες, μαζί με πατάτες και πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.
Επίσης ταιριάζει σε ομελέτες και σε ζυμαρικά και βέβαια φτιάχνει υπέροχη κρεμώδη σούπα. Βράστε τα πράσα και μετά περάστε τα από μπλέντερ για να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και λίγη κρέμα γάλακτος αν θέλετε.
Leave A Comment