Covid-19 – πως οι γονείς θα στηρίξετε ψυχολογικά τα παιδιά

Covid-19

Τα κρούσματα του COVID- 19 πoλλαπλασιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πανδημία με πολλά αθώα θύματα. Με την άφηξη του Covid19 στην χώρα μας η καθημερινότητα μας άλλαξε απότομα.

Μέτρα προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού επιβάλλονται απο την κυβέρνηση μας, τα σχολεία κλείνουν και  οι κοινωνικές συναναστροφές και μετακινήσεις μειώνονται. Θέλοντας και μη η συναισθηματική ένταση και το άγχος αυξάνονται. Τα παιδιά μας ειδικά θα εμφανίσουν άπειρα ερωτήματα και συναισθήματα γύρω από την όλη αυτή κατάσταση. Πως όμως θα το διαχειριστούμε;

Τα παιδιά γνωρίζουμε ότι δεν έχουντην επαρκή γνωστική και συναισθηματική ικανότητα, να κατανοήσουν συζητήσεις, ειδήσεις των Μ.Μ.Ε. και τις πληροφορίες μέσω κοινωνικών δικτύων σχετικές  με τον  Covid-19.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δημιουργούν με τη φαντασία τους μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα των γεγονότων. Εδώ είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του γονιού- οικογένειας και ο τρόπος της επικοινωνίας με το παιδί, Ο τρόπος που θα πρέπει να μεταφέρετε και να εξηγήσετε την είδηση μίας πανδημίας για την αποφυγή ενός ενδεχόμενου ψυχικού τραύματος.

Ο γονιός- οικογένεια θα πρέπει να διαχειριστεί ίσως κάποια πρωτόγνωρα για την μέχρι του τώρα πορεία συναισθήματα των παιδιών, όπως αυτά της ανασφάλειας, της έλλειψης ελέγχου για τη σωματική ακεραιότητά του ή και τη ζωή του από την απειλή του νέου ιού.

Καλό είναι ο γονιός με το οποίο το παιδί νιώθει συναισθηματική ασφάλεια να το ενημερώσει με ψυχραιμία, υπομονή, σαφήνεια, αγάπη και ενσυναίσθηση, χωρίς να μειώσει άθελά του τα συναισθήματα του παιδιού λέγοντάς του  μην ανησυχείς, μη φοβάσαι.

Ο γονιός θα πρέπει να στηρίξει το παιδί ακούγοντάς με προσοχή και απαντώντας στις ερωτήσεις του, με σαφήνεια, απλό τρόπο και κυρίως με κατανόηση και αποδοχή για να το βοηθήσει να αισθανθεί στοργή, εμπιστοσύνη και εσωτερική ασφάλεια και ανακούφιση από το άγχος.

Στόχος είναι μέσα από την επικοινωνία και τη συναισθηματική σύνδεση γονιού-παιδιού να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα και να δοθεί χώρος στο παιδί να εκφράσει στο δικό του χρόνο τις απορίες και τα συναισθήματά του σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει ή και ενδέχεται να συμβεί. Οι πληροφορίες που μπορούμε να μοιραστούμε με το παιδί εξαρτώνται κυρίως από το αναπτυξιακό του επίπεδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συναισθηματική του ετοιμότητα και ικανότητα κατανόησης σε σχέση με την ηλικία του.

Χρήσιμες συμβουλές:

Παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας, καλό είναι να μην παρακολουθούν ειδήσεις από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Καλό είναι να μην αναφέρετε στο παιδί λεπτομέρειες σχετικά με την πανδημία, που θα του προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση και φόβο.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε και σας προκαλεί ένταση και άγχος που μπορεί να επηρεάσουν την οικογενειακή σας γαλήνη θα πρέπει να συμβουλευτείτε εναν ψυχολόγο για να διαχειριστείτε μαζί την όλη κατάσταση.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-16T23:38:58+03:00April 26th, 2020|ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top