Υλικά:
- 6 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης ή ολικής άλεσης
- 1 κ.σ. baking powder
- 1 κ.σ. ginger σε σκόνη
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο (light)
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
Για το γλάσο:
θα προτιμήσετε σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη ή λευκή αντί για το κλασσικό γλάσο που προσθέτει επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες.
Παραδοσιακό γλάσο:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1/4 του φλιτζανιού γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 10 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας
Διαδικασία:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το ginger, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε και χτυπάμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το αβγό, την βανίλια και το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αναμειγνύουμε τα συστατικά των δύο μπολ μεταξύ τους και σιγά – σιγά προσθέτουμε τα στερεά υλικά.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να πάρει την υφή ζύμης.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και την πιέζουμε, σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με ζελατίνη και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 3 ώρες. Έπειτα αλευρώνουμε την επιφάνεια της κουζίνας και ανοίγουμε με έναν πλάστη προσεκτικά τη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, κόβουμε τη ζύμη σε διάφορα σχεδιάκια, χρησιμοποιώντας μεταλλικά σχέδια.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 12-13 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Αφαιρούμε από τη λαδόκολλα μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε το γλάσο ή τη σοκολάτα.
- Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από τα μπισκότα ή απλά τα βουτάμε από τη μία πλευρά.
Leave A Comment