Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός για τον νέο Covid-19,όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

covid-19-εμβόλιο-και-εγκυμοσύνη

Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί κατά την εγκυμοσύνη και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων έναντι της COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων των mRNA εμβολίων) σε έγκυες γυναίκες, είναι περιορισμένα. Με βάση την πλέον πρόσφατη γνώση οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα mRNAεμβόλια είναι απίθανο να θέτουν σε κίνδυνο την έγκυο γυναίκα ή το έμβρυο διότι δεν είναι εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς. Το mRNA στο εμβόλιο αποδομείται γρήγορα με τις συνήθεις κυτταρικές διεργασίες και δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου. Ωστόσο, οι πιθανοί κίνδυνοι των εμβολίων mRNA για την έγκυο και το έμβρυο παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι, επειδή αυτά τα εμβόλια δεν έχουν μελετηθεί σε εγκύους.

Μια έγκυος που ανήκει σε ομάδα για την οποία υπάρχει σύσταση εμβολιασμού έναντι της COVID-19 (π.χ υγειονομικό προσωπικό), μπορεί να επιλέξει να εμβολιαστεί, κατόπιν ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς της. Για τη λήψη της απόφασης, οι έγκυες και οι θεράποντες ιατροί τους θα πρέπει να συνεκτιμούν τις ακόλουθες παραμέτρους: τον βαθμό διασποράς της COVID-19 στην κοινότητα, την πιθανότητα που έχει η συγκεκριμένη έγκυος να προσβληθεί από COVID-19, τις επιπτώσεις και τους ενδεχόμενους κινδύνους της νόσου για την ίδια την έγκυο και το έμβρυο, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου καθώς και την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της κύησης.

Εκτιμάται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 σε έγκυες, είναι παρόμοιες με αυτές που αναμένονται μεταξύ των μη εγκύων γυναικών.

Δεν υπάρχει σύσταση για έλεγχο ρουτίνας για κύηση, σε γυναίκες πριν από τη λήψη εμβολίου COVID-19. Οι γυναίκες που εμβολιάζονται κατά την περίοδο που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, δεν χρειάζεται να αποφύγουν την εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο mRNA COVID-19.

πηγή:https://eody.gov.gr/

Ο  μαιευτήρας -γυναικολόγος κ. Ανδρέας Σακαρέλλος μας συμβουλεύει ,

Οι έγκυες θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Να προσέχουν, δηλαδή, για ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια), ειδικά μάλιστα αν έχουν ταξιδέψει ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα ή ακόμα κι αν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στην περιοχή τους.

Αν μάλιστα εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα, τότε δεν θα πρέπει επισκεφτούν το μαιευτήριο ή νοσοκομείο μόνες τους, αλλά να επικοινωνήσουν με τον γυναικολόγο τους ή με τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές (ΕΟΔΥ) για οδηγίες.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-03-03T10:41:34+02:00March 3rd, 2021|ΓΥΝΑΙΚΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top