Παχυσαρκία και Covid-19. Πως εμπλέκονται και τι πρέπει να κάνουμε;

παχυσαρκία και covid

Δυστυχώς όσο περνάνε οι μέρες η αύξηση των κρουσμάτων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Σήμερα 14/08/2020 τα κρούσματα φτάσανε τους 254, έχοντας 2 θανάτους και 22 δια σωληνωμένους σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης.

Στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων σύμφωνα πάντα με τε νέα δεδομένα δεν ανήκουν μόνο όσοι έχουν κάποιο νόσημα αλλά και τα άτομα τα οποία είναι παχύσαρκα. Δυστυχώς στην παχυσαρκία που ήδη θεωρείται νόσος έρχεται να προστεθεί και ο covid –19. Για πιο λόγο όμως οι επιστήμονες ανησυχούν και συνδέουν την παχυσαρκία με τον covid-19;

H παχυσαρκία σχετίζεται με την κατάσταση υγείας, καθώς η παρουσία της συνδέεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, καθιστώντας τον ανθρώπινο οργανισμό πιο ευάλωτο και επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Από μια πρόσφατη μελέτη προέκυψε ότι τα παχύσαρκα άτομα νοσηλεύτηκαν έως και 5,5 φορές περισσότερο για τον Covid 19 συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους. Μάλιστα, τα παχύσαρκα άτομα της συγκεκριμένης μελέτης ανήκαν σε μειονότητες και εξαιτίας κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων είχαν πρόσβαση μόνο σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμίδες και χαμηλό κόστος, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με το αυξημένο σωματικό βάρος και εν τέλει την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την μελέτη άτομα παχύσαρκα και με κακές διατροφικές συνήθειες είναι πιο ευάλωτα στο να νοσήσουν από Covid- 19.

Θα πρέπει τα άτομα που ανήκουν στην παχυσαρκία ή στο υπέρβαρο να λάβουν σοβαρά την κατάσταση και να εντάξουν στην ζωή τους ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο που και θα τους βοηθήσει να χάσουνε βάρος αλλά και θα τρέφονται σωστά και υγιεινά.

Καλό θα είναι πάντα όλα αυτά να γίνονται με την επίβλεψη του σωστού ιατρού ή διαιτολόγου.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-22T23:57:44+02:00August 15th, 2020|Epilogi2, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top