Συμβουλές για την διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι μας δίνετε η ευκαιρία για να μυήσουμε τα παιδιά μας στις αρχές της σωστής διατροφής. Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται προ των Πυλών, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τη διατροφή των παιδιών μας έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία τους.

Κανόνες ισσοροπημένης διατροφής για τα παιδιά

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπαθούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας:

  • πρωινό
  • μεσημεριανό
  • βραδινό
  •  2-3 ενδιάμεσα σνακ

Λόγω ζέστης μπορεί να μην καταναλώνει πολύ φαγητό, γι’αυτό φροντίζουμε τα γεύματα να είναι θρεπτικά και μικρά.

  • Αποφύγετε τα βαριά τηγανητά φαγητά γιατί καθυστερούν να φύγουν από το στομαχικό σάκο και εντείνουν τη δυσφορία .
  • Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει καθημερινά ένα καλό πρωινό όπως π.χ. δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι και ένα φρούτο που του δίνουν ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας. 
  • Τους προσφέρουμε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών ειδικά τώρα που υπάρχουν σε αφθονία και είναι στην εποχή τουςΕάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να τους φτιάξετε ένα φυσικό χυμό ή μια κρύα σούπα λαχανικών. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το παιδί χρειάζεται να τρώει σνακ. Είτε είμαστε στο σπίτι είτε όχι, φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια.

 Κανόνες  σχετικά με την κατανάλωση τυποποιημένων σνακ: π.χ. μπορεί να καταναλώσει 2 παγωτά την εβδομάδα. 

  • Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να τρώτε περισσότερο μαζί με τα παιδιά σας. Τα παιδιά που τρωνε περισσότερο με τους γονείς τους έχουν καλύτερη διατροφή. Καθίστε λοιπόν με το/τα παιδι/ά σας και δώστε τους το καλό παράδειγμα. 
  • Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν έχει ποικιλία στη διατροφή του, τότε καλό θα ήτανε να διαλέξτε μαζί αυτά που θα μαγειρέψετε.
  • Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί.

Προσέχουμε:

Αφυδάτωση

Οι απότομες αυξήσεις στη θερμοκρασία και οι καύσωνες μπορεί εύκολα να αφυδατώσουν το παιδί σας.Τα παιδιά επίσης μπορεί να μη ζητήσουν υγρά σε επαρκή βαθμό και γι’αυτό ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σε επαγρύπνηση και να προσφέρουμε υγρά αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας (νερό κατά προτίμηση). Ένας καλός δείκτης ότι το παιδί είναι καλά ενυδατωμένο είναι το να παράγει ανοιχτόχρωμα ούρα συχνά. Εάν το παιδί μας ιδρώνει πολύ, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι παραπάνω στο φαγητό του και να του δίνουμε χυμούς φρούτων ή φρέσκα φρούτα για να αναπληρώνει τα μέταλλα που χάνει.

Αλλοιωμένες τροφές

Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που δίνουμε  στα παιδιά αυτή την εποχή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ευκολότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Φροντίστε να να αποθηκεύετε τα φαγητά προς κατανάλωση μέσα στο ψυγείο και να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε απ’έξω τρόφιμα που μπορεί να μην είναι τόσο φρέσκα. Καλό θα είναι να αποφεύγετε την αγορά προϊόντων όπως σοκολάτες , γαριδάκια και κυρίως από καταστήματα που δεν πληρούν κανόνες σωστής διατήρηρησης των προϊόντων. 

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-05-19T01:17:32+03:00April 24th, 2020|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top