Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας

Τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα και παχύσαρκα για πολλούς λόγους.

Όμως οι πιο κοινές αιτίες είναι: γενετικοί παράγοντες, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η παχυσαρκία προέρχεται από βιολογική η ιατρική παθολογική κατάσταση,πχ. όπως ένα ορμονικό πρόβλημα.
Λόγω της ιδιαίτερης ηλικίας θα πρέπει πάντα να αποκλείονται από τον ειδικό παιδίατρο με την φυσική εξέταση, κάποιες εξετάσεις αίματος η πιθανότητα ύπαρξης μια παθολογικής ιατρικής κατάστασης. 

Οι σύγχρονες βιομηχανοποιημένες κοινωνίες χαρακτηρίζονται από περιβάλλοντα που προωθούν την αύξηση της κατανάλωσης περισσότερό των βιομηχανοποιημένων προϊόντων διατροφής και λιγότερό τα φυσικά προϊόντα υγιεινής διατροφής καθώς και την έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας.
Μάλλον σήμερα είναι δύσκολο για τα παιδιά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη από τους γονείς τους να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων και έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα, όταν είναι εκτεθειμένα σε περιβάλλοντα όπως το σπίτι τους, τα κέντρα φροντίδας παιδιών, τα σχολεία, ή την κοινότητα που ζουν και που τα επηρεάζουν με κατεύθυνση την παιδική παχυσαρκία. 

Η πρόσληψη θερμίδων και το επίπεδο δραστηριότητας ενός παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του βάρους του παιδιού. Σήμερα, πολλά παιδιά περνούν πολύ χρόνο χωρίς φυσική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, ένα μέσο παιδί ξοδεύει περίπου τέσσερις ώρες κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια καθώς γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο αριθμός των ωρών αδράνειας να αυξηθεί. 

Συμπερασματικά οι κυριότεροι δημιουργικοί παράγοντες για την παιδική παχυσαρκία ως επιδημία είναι: 

Το περιβάλλον 

Σήμερα το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνηθειών και του τρόπου ζωής των παιδιών και των εφήβων. Η επικράτηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων στην προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων και διατροφικών συνηθειών έχουν μεγάλη επιρροή. Επιπλέον, τα παιδιά περιβάλλονται από επιρροές που μειώνουν τη σημασία της σωματικής άσκησης και φυσικής δραστηριότητας. 

Το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί εις βάρος της ποιότητας, οι άνθρωποι που τρώνε έξω τείνουν να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα των τροφίμων και θερμίδων από ότι όταν τρώνε στο σπίτι.  Αναψυκτικά και χυμοί επίσης να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην παιδική παχυσαρκία ως επιδημία. Η κατανάλωση αναψυκτικών στα παιδιά έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια κατά 300%.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας 

Τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία δείχνουν μια μείωση στη συνολική φυσική δραστηριότητα. Η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο αυξημένος χρόνος βλέποντας τηλεόραση και η μειωμένη φυσική αγωγή στα σχολεία, όλα συμβάλλουν ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να ζουν μια πιο καθιστική ζωή. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση στην παιδική παχυσαρκία. 

Κληρονομικότητα & οικογένεια 

Η επιστήμη δείχνει ότι η γενετική παίζει ρόλο στην παχυσαρκία. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς έχουν γενετική προδιάθεση.

Διατροφικές συνήθειες 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει σημαντικά και συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία. Το μέσο ποσό των θερμίδων που καταναλώνονται ανά ημέρα έχει αυξηθεί δραματικά ενώ στα περισσότερα τρόφιμα μειώθηκαν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μια υγιεινή διατροφή. 

Εγγραφή στο newsletter μας

* indicates required

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-12T11:21:41+03:00April 24th, 2020|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top