Οι λιχουδιές σε γλυκά και αλμυρά καθώς και έτοιμα γεύματα και σνακ είναι πολλοί και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για την προετοιμασία σπιτικών γευμάτων όπως πρέπει για να διατηρούμε την υγεία μας σε καλή κατάσταση.
Με το σύγχρονο μοντέλο που δυστυχώς έχουμε υιοθετήσει δυστυχώς τα πράγματα στην υγεία μας αλλά και στην ευεξία του οργανισμού μας δεν πάνε καλά. Ζητήσαμε από τον ιατρό – διαιτολόγο κο. Θεοδοσίου να μας δώσει κάποιες συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουμε στις ώρες των γευμάτων μας , τον τρόπο που θα επιλέγουμε την τροφή μας αλλά και πολλά άλλα που θα μας βοηθήσουνε να βάλουμε σε τάξη τις διατροφικές μας συνήθειες.
- Βασικό στοιχείο λοιπόν στην επιλογή των τροφίμων μας πρέπει να είναι το τι μας προσφέρει, περισσότερα θρεπτικά συστατικά άρα καλό για την υγεία μας.
Οι βασικοί κανόνες διατροφής δεν αλλάζουνε είναι πάντα σταθεροί και δεν θα πρέπει να τους ξεχνάμε ποτέ .
– Τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. (6 συνήθως )
– Απαραίτητα κατανάλωση πρωινού.
– Φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή.
– Δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, όπως το ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά να αποτελούν το 1/3 της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης.
– Κόκκινο κρέας μέχρι 2 φορές την εβδομάδα.
– Επιλέγουμε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια.
– Καταναλώνουμε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα.
– Γαλακτοκομικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι να προτιμώνται τα ημι-αποβουτυρωμένα.
– Να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης.
– Αλκοόλ: 1-2 μονάδες/ημέρα για τις γυναίκες, 2-3 μονάδες/ημέρα για τους άνδρες. Η μονάδα ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασί, 30ml αλκοολούχου ποτού, ένα μικρό ποτήρι μπύρα.
Εάν θέλετε να προμηθευτείτε από έξω το φαγητό σας προσπαθείτε να αγοράζεται από τα παραδοσιακά restaurant/ τα γνωστά μαγειρεία, ελληνικά μαγειρευτά φαγητά κρέας με σαλάτα, λαδερό , γεμιστά , ψάρι με λαχανικά ,όσπρια κ.α. Για ενδιάμεσα γεύματα επιλέγετε φρούτα, γιαούρτι.
Leave A Comment