Η διατροφή αποτελεί το “Α και το Ω” στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
Ο ιατρός – διαιτολόγος Ιάκωβος Θεοδοσίου μας δίνει τις σωστές διατροφικές συμβουλές για να την αντιμετώπισή του.
Είναι πολύ βασικό για αρχή να μπορέσετε να κάνετε μια καταγραφή των τροφών που σας ενοχλούνε, να μην παραλείπετε γεύματα και να πίνετε 2 λίτρα νερό ημερισίως.
Θα πρέπει να κάνετε 5 με 6 γέυματα την ημέρα και να προσπαθήσετε να τηρείτε ένα κενό ενδιάμεσα 3 ωρών. Σημαντικό επίσης είναι να καταφέρετε να μασάτε την τροφή σας αργά.
Για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Όταν όμως παρουσιάζετε διάρροια καλό είναι να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες διαλυτών ινών, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη άπεπτων ινών.
Ας δούμε ποιές τροφές είναι πλούσιες σε αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ινές.
- Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες: είναι το ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο, τα ωμά λαχανικά, το καλαμπόκι, αρακάς όσπρια, ξηροί καρποί, φλούδες φρούτων και λαχανικών.
- Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι η μπανάνα, τα καθαρισμένα μήλα, χυμός μήλου, καθαρισμένο ροδάκινα, πορτοκάλια, καθαρισμένες άσπρες ή γλυκές πατάτες, κους-κους, αλατισμένα κράκερ, άσπρο ψωμί, ρύζι, κριθαράκι, βρώμη, χυλοπίτες
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
- Τρόφιμα που προκαλούν αέρια όπως: Όσπρια, Φασόλια, Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Σπαράγγια Καλαμπόκι, Αγγούρι, Πράσινες πιπεριές, Ραπανάκι, Σταφίδες, Δαμάσκηνα, Σιτάρι.
- Ποτά: Αεριούχα ποτά
- Τηγανιτά φαγητά, Λιπαρά κρέατα
- Καραμέλες, τσίχλες
- Κάπνισμα
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή σορβιτόλη
Προληπτικά περιορίστε την κατανάλωση ξηρών καρπών, σοκολάτας, κρεμμυδιών, σκόρδου, εσπεριδοειδών.
Leave A Comment