Τα οφέλη του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού στην υγεία μας.

Τα οφέλη του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού στην υγεία μας.

Το γιαούρτι καταναλώνεται από τον άνθρωπο εδώ και εκατοντάδες χρόνια όπως όλοι γνωρίζουμε. Λίγο από την ιστορία του, πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Περιλαμβανόνταν στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγείαρτο.

Οι εκπληκτικές  ιδιότητες του γιαουρτιού ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.

Ο ιατρός- διαιτολόγος κ. Ιάκωβος Θεοδοσίου μας εξηγεί γιατί το γιαούρτι (πρόβειο/κατσικίσιο παραδοσιακό με πέτσα)  θεωρείτε μια πλήρης τροφή και ποια είναι τα οφέλη του στην υγειά μας.

Διακρίνεται για την υψηλή διατροφική του αξία γι’ αυτό και η τακτική κατανάλωση του θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην υγείας σας.

  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το γιαούρτι μας παρέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.
  • Αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου, απαραίτητο δομικό συστατικό για υγιή δόντια και οστά.
  • Ένα φλιτζάνι γιαουρτιού καλύπτει το 49% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 και σε ριβοφλαβίνη, οι οποίες θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία σας και προστατεύουν από διάφορες γενετικές ανωμαλίες.
  • 1 κεσεδάκι παρέχει το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φωσφόρου, αντίστοιχα το 12% μαγνησίου και το 18% καλίου. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.
  • Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας,  περιέχει μια εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περίπου 20 γραμμάρια ανά 200 γραμμάρια, η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, καθώς ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού.
  • Ενισχύει  την υγεία και την ακεραιότητα του γαστρεντερικού συστήματος. Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που ευθύνεται για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την γαστρεντερικών προβλημάτων. Επίσης, το βακτήριο Lactobacillus καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,  η κατανάλωση γιαουρτιού – ειδικά εάν περιέχει προβιοτικά – σε τακτική βάση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων. Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία πυροδοτεί την εμφάνιση πολλών ασθενειών και δρουν ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.
  • Επίσης έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες που οφείλονται στο μαγνήσιο, στο σελήνιο και στο ψευδάργυρο, ιχνοστοιχεία με σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Πρόληψη της οστεοπόρωσης γιατί περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, των πρωτεϊνών, του καλίου και του φωσφόρου.
  • Έλεγχος σωματικού βάρους, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού σας βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες σε συνδυασμό με το ασβέστιο που περιέχει συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών, μείωσης της όρεξης, όπως το πεπτίδιο ΥΥ και GLP-1.
  • Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με το χαμηλότερο σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και την περιφέρεια της μέσης.

el.wikipedia.org : Το ‘γιαούρτι με πέτσα(από την τούρκικη λέξη yoğurt with petsa’) είναι τροφή σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση ή αλλιώς πετσώση. Το γιαούρτι έχει απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμα που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, μπορεί δε να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου και βούβαλου.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-03-04T23:48:33+02:00March 4th, 2021|ΔΙΑΤΡΟΦΗ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top