Τα αντιοξειδωτικά τα βρίσκουμε στις τροφές, είτε με τη μορφή θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, είτε ως φυτοχημικά συστατικά στα φυτά.
Θρεπτικά συστατικά: στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες ανήκουν οι βιταμίνες Α, C και Ε και έχουνε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς επίσης συμβάλλουν στη θωράκιση και προστασία του οργανισμού, τόσο σε επίπεδο υγείας, όσο και στην ομορφιά και στην αντιγήρανση. Αντίστοιχα, τα μέταλλα που χαρακτηρίζονται αντιοξειδωτικά
είναι ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.
Φυτοχημικά συστατικά: πρόκειται για χημικές ενώσεις που βρίσκουμε στα φυτά και παρουσιάζουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση.
- Βιταμίνη Α: Συκώτι, γλυκοπατάτες, καρότα, γάλα και κρόκος αυγού.
- Βιταμίνη C: Μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλες, γλυκοπατάτα, ντομάτες και πιπεριές (όλα τα χρώματα).
- Βιταμίνη Ε: Ξηροί καρποί και σπόροι, αβοκάντο, ελιές, φυτικά έλαια.
- Καροτενοειδή: Βερίκοκα, καρότα, πιπεριάς, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, ροζ γκρέιπφρουτ, ντομάτες, καρπούζι.
- Σελήνιο: Ξηροί καρποί, βραζιλιάνικα φιστίκια, ψάρια, οστρακοειδή, κρέας, πουλερικά, κριθάρι, καστανό ρύζι.
- Ψευδάργυρος: Κρέας, πουλερικά, στρείδια, γαρίδες, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά.
- Χαλκός: Θαλασσινά, άπαχο κρέας, γάλα και ξηροί καρποί.
- Φαινόλες: Μήλα, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, κόκκινο και λευκό κρασί, σταφύλια, φιστίκια, μούρα, μπαχαρικά, μούρα.
- Φλαβονοειδή: Βατόμουρα, φράουλες, θυμάρι, μαϊντανός, τσάι, κακάο, κόκκινο κρασί.
Leave A Comment