Τι είναι η συναισθηματική διατροφή;
Δεν τρώμε πάντα μόνο για να ικανοποιήσουμε τη σωματική πείνα.
Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό για να ανακουφιστούν από το άγχος, μια απογοήτευση ή την πίεση της καθημερινότητας . Και όταν το κάνουνε, τείνουν να ψάχνουνε για πρόχειρο φαγητό, γλυκά και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα. Μπορεί να φτάσει κάποιος στο σημείο όταν αισθάνεται συναισθηματικά χάλια, να φάει ότι βρει μπροστά του ακόμα και αν δεν πεινάει γιατί έτσι θα χαλαρώσει και θα ηρεμίσει.
Αυτό λέγεται “συναισθηματική διατροφή” , είναι η κατάσταση που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το φαγητό για να νιώσει συναισθηματικά καλύτερα – για να καλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες του και όχι το στομάχι. Δυστυχώς, όμως δεν επιλύει έτσι τα συναισθηματικά προβλήματα του αλλά στην πραγματικότητα, θα σας κάνει να νιώθετε χειρότερα και ένοχοι για υπερκατανάλωση τροφής.
Όταν το φαγητό είναι ο πρωταρχικός σας συναισθηματικός μηχανισμός αντιμετώπισης του προβλήματος , όταν η πρώτη σας ώθηση είναι να ανοίξετε το ψυγείο κάθε φορά που έχετε άγχος, νιώθετε αναστατωμένοι, θυμωμένοι, μόνοι, εξαντλημένοι ή βαριεστημένοι κολλάτε σε έναν ανθυγιεινό κύκλο ψυχοσωματικής διατροφής όπου το πραγματικό συναίσθημα ή το πρόβλημα δεν θα καταφέρετε πότε να το αντιμετωπίστε.
Η συναισθηματική πείνα δεν μπορεί να γεμίσει με φαγητό. Η διατροφή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά τα συναισθήματα που πυροδότησαν το φαγητό εξακολουθούν να υπάρχουν. Και συχνά αισθάνεστε χειρότερα από ό, τι πριν, λόγω των περιττών θερμίδων που μόλις καταναλώσατε.
Όσο εσείς θα νιώθετε αδύναμοι να ελέγξετε το πρόβλημα και διαφεύγετε μέσω του φαγητού τα πράγματα θα χειροτερεύουν, δεν θα μπορείτε να ελέγχετε το βάρος σας και αισθάνεστε όλο και πιο αδύναμοι τόσο για τα τρόφιμα όσο και για τα συναισθήματά σας.
Μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας με άλλους τρόπους και να αποφύγετε τη συναισθηματική διατροφή.
Προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια σας να απελευθερωθείτε από τον κύκλο της συναισθηματικής διατροφής, θα πρέπει πρώτα να μάθετε πώς να διακρίνετε την πείνα σας, αν είναι συναισθηματικής ή σωματικής φύσης. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό, τι ακούγεται, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε τακτικά φαγητό για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.
Η συναισθηματική πείνα μπορεί να είναι ισχυρή, επομένως είναι εύκολο να κάνουμε λάθος για τη σωματική πείνα. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις που μπορείτε να αναζητήσετε για να σας βοηθήσουν να τη ξεχωρίσετε.
Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά ενώ η φυσική πείνα, από την άλλη πλευρά, έρχεται πιο σταδιακά. Συχνά σας οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση φαγητού. Πριν το καταλάβετε, έχετε φάει μια ολόκληρη σακούλα με πατατάκια ή μια ολόκληρη σοκολάτα ή ακόμα και μια πίτσα χωρίς να προσέχετε πραγματικά ή να το απολαύσετε πλήρως.
Το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε να πονάει στο στομάχι σας, να είστε πρησμένοι και να νιώθετε απογοήτευση. Αποτέλεσμα της συναισθηματικής πείνας είναι να σας κάνει να νιώσετε λύπη, ενοχή ή ντροπή.
Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε τη συναισθηματική σας διατροφή είναι να προσδιορίσετε τα προσωπικά σας αίτια. Ποιες καταστάσεις, άνθρωποι, ή συναισθήματα σας κάνουν να φτάσετε στην αναζήτηση του φαγητού;
Για να το σταματήσετε πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας συναισθηματικά και να συμβουλευτείτε και τον ειδικό ψυχολόγο και διαιτολόγο να σας βοηθήσουνε.
Leave A Comment