Γονείς: Τι λάθη συνηθίζουμε να κάνουμε;

Γονείς: Τι λάθη συνηθίζουμε να κάνουμε;

Μαμάδες και μπαμπάδες όσες ώρες και να συζητήσουμε, διαβάσουμε ή ενημερωθούμε από ειδικούς δεν θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τα μικρά καθημερινά λάθη που κάνουμε προς τα παιδιά μας, πιστεύοντας πάντα πως είναι το σωστό.

Και εγώ θα σας πω σαν μαμά πέφτω στην παγίδα αρκετά συχνά. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι μερικά από αυτά.

  • Τα επιβραβεύουμε για ό,τι κι αν κάνουν

Είναι πολύ συχνό να βλέπεις τα παιδιά να εξαρτώνται από την επιβράβευση με αποτέλεσμα να μαθαίνουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα, αν δεν πάρουν κάποιο αντάλλαγμα.

  • Απαιτούμε να είναι συνεχώς χαρούμενα

Στόχος των γονέων πρέπει να είναι να μάθει στα παιδιά του πώς να κάνουν τον εαυτό τους χαρούμενο αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πιέσουμε  κανένα παιδί να γίνει ευτυχισμένο εάν δεν το νιώθει.

  • Τους αγοράζουμε ό,τι μας ζητήσουν ….

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνοντας ότι τα υλικά αγαθά οδηγούν στην ευτυχία και στην χαρά.  Αποτέλεσμα μακροχρόνιο είναι να οδηγηθούν σε καταχρήσεις και παρορμήσεις.

  • Τους δίνουμε αμέτρητες επιλογές

Αρκετοί είμαστε οι γονείς που πιστεύουμε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν αμέτρητες επιλογές, στην πραγματικότητα, όμως, τα μικρά μας μπορεί να νιώσουν ότι πνίγονται όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλά πράγματα.

  • Δεν μιλάμε μαζί τους για σημαντικά θέματα, όπως η εφηβεία, οι σχέσεις ακόμα και το σεξ

Πολλοί γονείς φοβούνται στη σκέψη να μιλήσουν  στα παιδιά τους και πιστεύουν ότι θα τα σώσουν με το να αποφεύγουν αυτή τη συζήτηση.

  • Είμαστε υπερβολικά αυστηροί όταν τα παιδιά  κάνουν λάθη
  • Χρησιμοποιούμε  την ντροπή, τις υπεκφυγές και τις απειλές

Απαγορεύεται σύμφωνα με τους ειδικούς να αφήσετε να εννοηθεί στο παιδί ότι μπορεί να μην το αγαπάτε εξαιτίας των πράξεων του. Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να καταφέρουν να κάνουν τα μικρά τους να τους ακούσουν. Μπορεί να πιάσει βραχυπρόθεσμα, αλλά μετά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το παιδί δεν πρόκειται να νοιαστεί.

  • Δεν περιορίζουμε τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν μπροστά στις οθόνες.

Είτε μιλάμε για την τηλεόραση, είτε για video games, είτε για το κινητό.

  • Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να βαρεθούν.

Πιστεύουμε αρκετοί γονείς θα έλεγα  ότι τα παιδιά πρέπει να παίρνουν συνεχώς ερεθίσματα και ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για να μην βαρεθούν. Έτσι όμως τα παιδιά δεν μαθαίνουν να είναι δημιουργικά και δεν μπορούν να βρουν τρόπους να νικήσουν μόνα τους την ανία.

  • Τα προστατεύουμε πολύ περισσότερο  από τις συνέπειες των πράξεων τους.
  • Δεν αφήνουν τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα

Τα παιδιά που παίζουν ελεύθερα αρρωσταίνουν λιγότερο, μαθαίνουν να προσαρμόζονται καλύτερα σε διάφορες καταστάσεις και κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα!

  • Δεν κάνουμε μαζί τους τον απολογισμό της μέρας πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά κοιμούνται καλύτερα και νιώθουν ότι τα αγαπούν όταν οι γονείς τους δείχνουν ενδιαφέρον για το πώς πέρασαν τη μέρα τους και νοιάζονται για τι ήταν πραγματικά σημαντικό για εκείνα. Είναι μια καλή ώρα πριν τον ύπνο να κουβεντιάζουμε μαζί τους.

*Φωτογραφία: addiction.com

17. Δεν διαβάζουν στα πολύ μικρά παιδιά

Το διάβασμα προϋποθέτει ότι το παιδί κάθεται ακίνητο, ήσυχο και χρησιμοποιεί τη φαντασία του. Ό,τι δηλαδή δεν κάνουν τα βίντεο. Έτσι, προετοιμάζονται για το σχολείο αλλά και για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να γίνουν δημιουργικοί άνθρωποι.

18. Δεν έχουν μέτρο με το φαγητό

Και συγκεκριμένα ρωτάνε: “Χόρτασες σίγουρα;”. Όταν γίνεται αυτό, είναι πολύ πιθανό το παιδί να ξαναγεμίσει το πιάτο του. Αυτό συνδέεται με ένα παλιό ένστικτο επιβίωσης, όταν το να έχεις έτοιμο φαγητό δεν ήταν τόσο εύκολο. Τα παιδιά μαθαίνουν να κυνηγούν το αίσθημα της πληρότητας, δεν καταλαβαίνουν πότε είναι όντως χορτασμένα, το στομάχι τους συνηθίζει σ’ αυτή την κατάσταση σαν να είναι κάτι φυσιολογικό και στη συνέχεια, μεγαλώνει.

19. Ασκούν βία

Οι γονείς πιστεύουν ότι το ξύλο θα κάνει τα παιδιά καλύτερα, όμως η σωματική βία ποτέ δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγάπη. Η αντίληψη ότι “αν δεν πειθαρχήσεις μ’ αυτόν τον τρόπο το παιδί, θα γίνει κακομαθημένο”, δεν ισχύει.»

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-23T21:48:35+02:00January 23rd, 2021|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top